Κρίσιμο το αποψινό debate για τον Μπάρακ Ομπάμα

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποψινό, δεύτερο τηλεοπτικό debate ανάμεσα στον Μπάρακ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνει καθώς όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο αβέβαιο φαίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Τρεις εβδομάδες έως τις προεδρικές εκλογές και ο Ομπάμα έχει χάσει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της πρώτη τηλεμαχίας που κατά γενική ομολογία δεν τα πήγε καλά.

Στο πρώτο debate ο Ομπάμα έκανε απογοητευτική εμφάνιση, σύμφωνα με τους αναλυτές, και καταγράφηκε πτώση του ποσοστού του στις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας περίπου
τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σε εθνικό επίπεδο, στον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

Αυτή τη φορά ήθελε να είναι καλύτερα προετοιμασμένος,  οπότε ο πρόεδρος Ομπάμα απομονώθηκε από το Σάββατο μαζί με τους συμβούλους του σε θέρετρο στη Βιρτζίνια, 250 χιλιόμετρα νότια της Ουάσιγκτον, ενώ  ο Μιτ Ρόμνεϊ παρέμεινε στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, θα βρεθούν στη σκηνή του Πανεπιστημίου Χόφστρα στο Χέμπστιντ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Υόρκης, με την κάθε πλευρά να ελπίζει ότι οι ισορροπίες θα
είναι υπέρ της μετά από τα 90 λεπτά της τηλεμαχίας. Η εξωτερική πολιτική αλλά και εσωτερικά ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης στη δεύτερη τηλεμαχία, που σε αντίθεση με την πρώτη και την τελευταία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου στη Φλόριντα, το κοινό καλείται και μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους.

Την τηλεμαχία θα διευθύνει η έμπειρη δημοσιογράφος του CNN,  Κάντι Κρόουλι ενώ μετά το τέλος της αποψινής αναμέτρησης οι δύο υποψήφιοι θα συνεχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναμένεται στην Αϊόβα και το Οχάιο, δύο από τις δώδεκα κρίσιμες πολιτείες κατά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Παρότι η κάλπη θα κρίνει το αποτέλεσμα, η ιστορία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι νυν πρόεδροι κερδίζουν και την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ η πολιτεία της Μασαχουσέτης είναι από τις πιο «παραγωγικές»  σε υποψηφίους προέδρους.