Με προτάσεις ο Άντρος Κυπριανού στον ΠτΔ – Θα δοθούν στο ΥΠΟΙΚ

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα και κατά την διάρκεια της συνάντησής μας του έχω επιδώσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, κατά την άποψή μας βέβαια, στον προϋπολογισμό του κράτους και έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις γύρω από το θέμα του προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις προτάσεις μας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μου έχει υποσχεθεί ότι όταν η Κυβέρνηση θα καταρτίσει τον νέο προϋπολογισμό προτού τον καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει με το δικό μας οικονομικό επιτελείο, έτσι ώστε να μας ενημερώσουν. Υπό το φως των αλλαγών οι οποίες θα επέλθουν στο νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, το ΑΚΕΛ θα συζητήσει και θα πάρει τις αποφάσεις του, βέβαια να επαναλάβω ότι εμείς δεν αιθεροβατούμε, ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία από την φιλοσοφία της της κυβέρνησης σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να αναπτυχθεί και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη μας πάρα πολύ σοβαρά.

Θα σας δώσουμε σήμερα τις προτάσεις που έχουμε δώσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πολύ έτσι αδρές γραμμές, δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο τομέας της δημόσιας υγείας, έχομε δώσει από τον περασμένο Μάϊο 18 προτάσεις στην κυβέρνηση για το τι θα έπρεπε να κάνει ενόψει και ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ληφθούν υπόψιν από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσες αφορούν την ανάγκη στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μας ενδιαφέρει έντονα το θέμα της προστασίας της μικρής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, της μικρής κατοικίας, της πρώτης κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και της μικρής επαγγελματικής στέγης και έχουμε συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θέμα της ανάγκης για μη αναφορά, μη αναπομπή του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Μάρτη.

Επίσης του έχουμε επιδώσει σειρά θέσεων και για άλλα ζητήματα, θα αναφέρω κάποιες έτσι ενδεικτικά για να γνωρίζει ο κόσμος, το θέμα των ενοικίων είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τις ΜμΕ αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα με μια πρόταση στην οποία το κράτος θα αναλαμβάνει ένα μέρος του ενοικίου, το άλλο ο ιδιοκτήτης και το τρίτο μέρος ο ενοικιαστής. Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι πολιτικές για τους εργαζόμενους, να υπάρξει επέκταση των συμβάσεων, νομοθετική ρύθμιση που να καθιστά υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των συμφωνημένων συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που καλύπτει η σύμβαση, στη βάση αυτού που έγινε να πω στον ξενοδοχειακό τομέα και στον οικοδομικό. Μας ενδιαφέρει ο καθορισμός κατώτατου μισθού, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μηχανισμός, τριμερής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ανά κλάδο και επίσης να υπάρχουν και οι ελάχιστοι όροι απασχόλησης οι οποίοι θα κατοχυρωθούν νομοθετικά. Πρέπει να υπάρξει έκτακτο σχέδιο για κοινωνικοοικονομική στήριξη των οικογενειών που έχουν μακροχρόνια άνεργους μεταξύ άλλων θα πρέπει να αφορά στο ζήτημα της στέγης δηλαδή των ενοικίων, δόσεις κλπ και να υποστηριχτούν οικονομικά οι οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Πρέπει να υπάρξει η κάλυψη των μόνιμων θέσεων στο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της μέριμνας και της φορολογικής συμμόρφωσης και σε ότι αφορά την στεγαστική πολιτική θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν στεγαστικά σχέδια επιδότησης για απόκτηση στέγης για νεαρά ζευγάρια και χαμηλόμισθες οικογένειες, προγράμματα ανέγερσης κατοικιών και διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο ή ενοικιαγορά, να υπάρξει δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών από το κράτος σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επιδότηση του κόστους φροντίδας παιδιών, εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας και αύξηση της άδειας μητρότητας και αύξηση της στήριξης προς τις μονογονεϊκές οικογένειες. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η μείωση του 12% της σύνταξης για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63, να υπάρξει αύξηση των δαπανών για τους αναπήρους και εισαγωγή της φορολογίας για την μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία. Αυτά είναι μερικά, τα πλείστα θα έλεγα που έχουμε επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνω ότι ανάλογα με το πως θα διαμορφωθεί ο νέος προϋπολογισμός, ως ΑΚΕΛ θα μελετήσουμε το όλο ζήτημα και θα καθορίσουμε την στάση μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνω όμως ξανά τη διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε με την κυβέρνηση αναφορικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός του κράτους.

Εκτός από τον προϋπολογισμό συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, υπό το φως της επιστολής που του είχαμε δώσει πριν από 2 περίπου βδομάδες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μελετήσει αυτή την επιστολή, μας εξέφρασε κάποιες καταρχήν αντιδράσεις. Η θέση μας είναι και η παράκληση μας και η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να συνειδητοποιήσει ότι τα περιθώρια έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ επικίνδυνα για την Κύπρο και για τον Κυπριακό λαό, εάν δεν καταφέρουμε να αναιρέσει η Τουρκία, τη προκλητική και επιθετική της πολιτική, εάν δεν καταφέρουμε να τερματίσει τα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί να πράξει στην Αμμόχωστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο την λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τα πράγματα προοπτικά θα΄ναι εξαιρετικά δύσκολα και για την Κύπρο αλλά πάνω από όλα για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και για την προοπτική του κόσμου στο νησί μας.

Ελπίζω και εύχομαι ο νέος χρόνος να δώσει ξανά την ελπίδα ότι κάτι μπορεί επιτέλους να γίνει στο Κυπριακό και να καταφέρουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία η οποία όπως είπα προηγουμένως πρέπει να εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ, λύση δηλαδή, Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.