Με διαδηλώσεις θα “υποδεχτούν” τον Ερντογάν στο Βερολίνο

Κούρδοι, Αρμένιοι και Αλεβίτες θα “υποδεχτούν” αύριο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο. Η επίσκεψη στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ , χαρακτηρίζεται ως εθιμοτυπική, σε αναζήτηση ενός θετικού μηνύματος για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Οι διαδηλωτές, όμως, έχουν αντίθετη άποψη και έχουν ήδη οργανώσει τις συγκεντρώσεις τους, ενώ πληθαίνουν οι φωνές Γερμανών πολιτικών εναντίον της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου και βουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Ρούπερτ Πόλεντς, δήλωσε ότι αναμένει από τον Τούρκο πρωθυπουργό σαφείς ενδείξεις υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του, “μία ξεκάθαρη θετική δήλωση ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της”.

Ο εκπρόσωπος τύπου των χριστιανοδημοκρατών για εσωτερικά θέματα Χανς Πέτερ Ουλ, δήλωσε ότι τάσσεται κατά της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε., κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας, αλλά και κατά της ευρωπαϊκής της προοπτικής. “Η Ε.Ε. έχει πολλά προβλήματα να λύσει από μόνη της στα επόμενα χρόνια. Όποιος ζητεί τη γρήγορη ένταξη της Τουρκίας είναι τρελός”.

Ο κ. Ερντογάν θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας, στο “διπλωματικό τετράγωνο” της γερμανικής πρωτεύουσας. Κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ,σηματοδοτεί την επιστροφή της Τουρκίας στην ιστορική περιοχή των πρεσβειών στο Βερολίνο και στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί 1.400 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.