Μεταφορά κεφαλαίων από την Κύπρο στη Λετονία

«Υπάρχουν σημάδια ότι κάποια κεφάλαια και δραστηριότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονταν τοποθετημένα στην Κύπρο, έχουν μεταφερθεί στη Λετονία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών στη Λετονία στο Reuters.

Πρόκειται για μία ακόμα ιστορία μεταφοράς καταθέσεων από την Κύπρο στη Λετονία, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο οι καταθέσεις ξένων στη Λετονία αναλογούν στο 50% των συνολικών καταθέσεων των τραπεζών, ποσοστό ρεκόρ. Η χώρα έχει ελκύσει καταθέσεις ,τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από φυσικά πρόσωπα οι οποίοι αντικρίζουν τη Λετονία ως ένα σταθερό ευρωπαϊκό προορισμό. Η Λετονία έγινε ελκυστικότερη για τους ξένους καταθέτες όταν το 2009 πέρασε διάταξη η οποία προβλέπει νόμιμη παραμονή στη χώρα σε κάθε επενδυτή με καταθέσεις που ξεπερνούν τις 187.700 δολάρια

Παρόλο που οι εγχώριες καταθέσεις της Λετονίας παρουσίασαν πτώση μεταξύ τέλους του 2010 και τον Ιούλιο του 2012, εντούτοις οι καταθέσεις από μη κατοίκους Λετονίας έχουν αυξηθεί κατά 25% σε 10,8 δις δολάρια.

Αντίθετα, συνεχίζει το Reuters, οι καταθέσεις από μη κατοίκους Ε.Ε. στην Κύπρο έχουν μειωθεί από 13 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2011 σε 11 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2012. Το γεγονός, αυτό βέβαια, σχολιάζει το Reuters ,δεν αποδεικνύει απαραίτητα μεταφορά κεφαλαίων από την Κύπρο στη Λετονία.

Οι αρχές της Λετονίας κρατούν επιφυλακτική στάση αφού το 2008 η χώρα υπέστη τις συνέπειες μιας σοβαρής τραπεζικής κρίσης, όταν μια από τις τράπεζές της, με μεγάλη έκθεση σε καταθέσεις μη κατοίκων, κατέρρευσε. Η Λετονία αναγκάστηκε τότε να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ και να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας στα πλαίσια Μνημονίου.