Εύθραυστες ισορροπίες στην κυβέρνηση

Αναβρασμός δημιουργήθηκε χθές μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και την κάθετη στάση του Φώτη Κουβέλη να μην ψηφίσει τα εργασιακά. Ακολούθησε η δήλωση Σαμαρά, που άδειαζε ουσιαστικά τον Φώτη Κουβέλη και οι διαρροές της ΔΗΜΑΡ. Τώρα το ερώτημα που τίθεται είναι “θα καταφέρουν να περάσουν τα νέα μέτρα απο τη Βουλή;”.Μετά τη χθεσινή δήλωση Κουβέλη “Δεν ψηφίζω τα εργασιακά εάν δεν υπάρξουν μεταβολές”, δημιουργήθηκε αναβρασμός στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να παρατηρεί ότι το ζήτημα των εργασιακών μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καταψήφιση του πακέτου των μέτρων, με αποτέλεσμα να μην εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Θέλοντας να αδειάσει τον Φώτη Κουβέλη ή για άλλους να του επιστήσει την προσοχή, ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια καυστική δήλωση τονίζοντας πως “θα σώσω την Ελλάδα με όσους τολμήσουν”, για να έρθει αμέσως μετά η αιχμηρή διαρροή απο τη ΔΗΜΑΡ  “Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Τόλμη και εθνική υπευθυνότητα απο τη ΔΗΜΑΡ υπάρχει από την στιγμή που στηρίζουμε την κυβέρνηση. Τόλμη χρειάζεται απέναντι στην κοινωνία.”.

Όπως όλα δείχνουν η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά και τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφιση των μέτρων εναπόκειται πλέον στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν αυτοί οι ψήφοι αρκούν, δεδομένων των απωλειών που ίσως υπάρξουν και απο τα δύο αυτά κόμμα και κυρίως απο το ΠΑΣΟΚ, όπου ήδη αρκετοί εκ των βουλευτών του έχουν αρχίσει να δηλώνουν επίσημα πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν.Για την ψήφιση των εργασιακών, που θα κατέβουν στην Βουλή σε ένα άρθρο, θα απαιτηθεί απλή πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι η αποχή βουλευτών θα διευκολύνει την ψήφιση τους.

Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με το θρίλερ της δόσης να συνεχίζεται και τα σενάρια εκλογών σε περίπτωση καταψήφισης των μέτρων να βρίσκονται στο τραπέζι..