Μετά τα πρόστιμα στον εισαγγελέα οι τράπεζες

Μετά τα πρόστιμα μαμούθ που επιβλήθηκαν σε κορυφαία στελέχη των τραπεζών για τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στέλνεται εσπευσμένα στον Γενικό Εισαγγελέα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου διαπιστώνει παραβίαση κάποιων κανονισμών που αφορούν χειραγώγηση παραπέμπουν σε ποινικά αδικήματα.

Η Πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις ότι επιβολή προστίμων έγινε για δημιουργία εντυπώσεων. Μιλώντας στο Πρωϊνο Δρομολόγιο η κυρία Καλογήρου ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο που είχε υποβληθεί, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν ήταν αρμόδια να εποπτεύσει προληπτικά κατά πόσον περιλαμβάνονταν όλες οι ενδεδειγμένες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους. Αυτό, είπε, είναι αρμοδιότητα άλλης αρχής.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είπε η κυρία Καλογήρου, δεν είναι αστυνομικός για να εξετάζει αν αυτά που αναφέρονται είναι αληθή ή όχι, αλλά λαμβάνει ως δεδομένο ότι είναι σωστά. Τόνισε επίσης ότι η πληροφόρηση που πρέπει να περιέχεται στο ενημερωτικό δελτίο βαραίνει την ίδια την εταιρεία.

Η κυρία Καλογήρου ανέφερε ότι εκ των υστέρων και ύστερα από έρευνα διαφάνηκε πως υπήρχαν παραβιάσεις της νομοθεσίας και η Επιτροπή έλαβε τα δέοντα μέτρα.

Τριανταφυλλίδης: Λανθασμένη η διαχείριση του ζητήματος

Εντελώς λανθασμένη χαρακτήρισε τη διαχείριση του ζητήματος από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς ο δικηγόρος Κρίς Τριανταφυλλίδης που εκπροσωπεί επηρεαζόμενα στελέχη της τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, τόνισε ότι τα ενημερωτικά δελτία των τραπεζών δεν δημοσιοποιούνται χωρίς την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν θα κυκλοφορούσαν αν δεν είχε δώσει την έγκριση της η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.
Είπε μάλιστα, πώς αν η επιτροπή δεν είχε δώσει την έγκριση της, οι κατηγορίες που θα αντιμετώπιζαν τα επηρεαζόμενα στελέχη των τραπεζών θα ήταν διαφορετικές.

Ουσιαστικά, πρόσθεσε, η επιτροπή παραδέχεται ότι ασκούσε μόνο τυπικά τις νομικές της υποχρεώσεις, σημειώνοντας ότι είναι αρμοδιότητα του Γενικού εισαγγελέα να εξετάσει την πτυχή αυτή.

Συλλούρης: Τα πρόστιμα δεν είναι για τις εντυπώσεις

Ο τέως Πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση για επιβολή προστίμων γίνεται για δημιουργία εντυπώσεων.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, τόνισε μάλιστα, ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα.
Ο κύριος Συλλούρης, διατύπωσε τη θέση ότι η επιτροπή, είχε αρμοδιότητα εποπτείας κατά τον ουσιώδη χρόνο.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η πορεία των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας και τα ζητήματα απονομής δικαιοσύνης θα συζητηθούν σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Προεδρικό για τις 24 Ιουνίου.