Μειώνεται σημαντικά το κόστος περιαγωγής των κινητών τηλεφώνων

Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν μειώσεις των τελών περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία μέχρι 55,5%, ενώ το επόμενο βήμα είναι η οριστική κατάργηση της περιαγωγής στα τέλη του 2015.

Το κόστος περιαγωγής είναι η επιβάρυνση που επιβάλλεται στους χρήστες κινητών όταν βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος, διαφορετικού εκείνου του παρόχου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, από την 1η Ιουλίου του 2014, οι εξερχόμενες κλήσεις που κάνει ο χρήστης από άλλο κράτος μέλος διαφορετικό από αυτό του παρόχου θα επιβαρύνεται με πρόσθετο τέλος που δεν θα ξεπερνάει τα 0,19 ευρώ/λεπτό από 0,24% που είναι σήμερα (μείωση 21%).

Για τις εισερχόμενες κλήσεις η χρέωση η χρέωση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 0,05 ευρώ/λεπτό από 0,07 ευρώ σήμερα (μείωση 28,5%).

Η ανώτατη χρέωση για την αποστολή μηνυμάτων δεν θα ξεπερνάει τα 0,06 ευρώ από 0,08 ευρώ που είναι σήμερα (μείωση 25%).

Το ανώτατο πρόσθετο κόστος για κατέβασμα δεδομένων καθορίζεται σε 0,20 ευρώ/megabyte από 0,45 ευρώ που είναι σήμερα (μείωση 55,5%).

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, από την 1η Ιουλίου 2014 οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα μπορούν να προσφέρουν μια χωριστή σύμβαση περιαγωγής πριν από το ταξίδι, ανά περίπτωση, όπου ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει έναν τοπικό πάροχο στη χώρα που επισκέπτεται, για υπηρεσίες δεδομένων, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ανάγνωση ειδήσεων, τηλεφόρτωση φωτογραφιών και παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο. Έτσι θα μπορεί να συγκρίνει προσφορές περιαγωγής και να επιλέγει τις πιο ελκυστικές τιμές όταν ταξιδεύει.

Από το 2007 που η Κομισιόν ανέλαβε πρωτοβουλία μείωσης του κόστους περιαγωγής μέχρι σήμερα τα τέλη υποχώρησαν ανάλογα με τις υπηρεσίες 80-90%.

«Η τεράστια μείωση των τιμών περιαγωγής δεδομένων θα είναι καθοριστική για όλους μας φέτος το καλοκαίρι, αυτό όμως δεν είναι αρκετό, μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζω ότι θα έχουμε την τελική συμφωνία για κατάργηση των τελών περιαγωγής όπως έχει συμφωνηθεί, το Κοινοβούλιο έκανε ό,τι του αναλογούσε, εναπόκειται τώρα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη συμφωνία», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα Νέϊλι Κρους.