Ομήρου: Η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει την λύση του Κυπριακού

Αντιπροσωπία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Θρησκευτικών Οργανώσεων και Εθνικών Μειονοτήτων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας δέχτηκε ο Πρόεδρος της  Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου ο οποίος τόνισε τη σημασία του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Κύπρο. Η αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, τόνισε τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο και τη Ρουμανία, ενώ αναφερόμενος στον τομέα ειδικού ενδιαφέροντος της αντιπροσωπίας, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε τη σημασία του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Κύπρο, αφού, όπως υπενθύμισε, στο έδαφός της αυτά παραβιάζονται τα τελευταία 40 χρόνια από την Τουρκία και τα κατοχικά της στρατεύματα.

Ευχαριστώντας, ακολούθως, τη Ρουμανία για τη σταθερή στάση αρχών, που τηρεί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, λύση, η οποία πρέπει να βασίζεται, όπως επεσήμανε, στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις παραβιάσεις, από πλευράς Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και σημείωσε ότι, παρά τις προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύει να καταστεί παράγοντας συνεργασίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα μέλη της Ρουμανικής αντιπροσωπίας επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας, Tamara Dorina Ciofu, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει στη Ρουμανία σε ό,τι αφορά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας της για τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και τη στήριξή της στο όραμα της Κύπρου να καταστεί ζώνη σταθερότητας στην κλονισμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα που αφορούν στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την οικονομική κρίση, καθώς και τις δημοκρατικές διαδικασίες και την κοινοβουλευτική ζωή στις δύο χώρες.