Μασούρας: Νέες προκλήσεις για μια πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη

Η έξοδος μας στις αγορές είναι θετική αλλά αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα σχέδιο ανάπτυξης ο ρυθμός της ανεργίας ολοένα και θα αυξάνεται.

Η πράσινη και αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί εκείνο το οποίο θα ενθαρρύνει το μοντέλο της πράσινης επιχείρησης και την δημιουργία πράσινων υποδομών. Μια τέτοια προοπτική έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως, για παράδειγμα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέες καινοτόμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την νέα γενιά, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος το οποίο στηρίζεται άλλωστε πάνω στον φυσικό μας πλούτο, η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης, η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και η σωστή διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων.

Μια τέτοια προοπτική όμως ενθαρρύνει ταυτόχρονα και τον τομέα της τεχνολογίας αφού έτσι θα αναζητηθούν νέοι τομείς οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, από την μια, και από την άλλη θα δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και πρότυπα, όπως είναι ο τομέας της νανοτεχνολογίας, αλλά και η εφαρμογή νέων τεχνολογικών μέσων πάνω στη μελέτη και αξιοποίηση του περιβάλλοντος.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται και να εφαρμόσει μέτρα και σχέδια για μια βιώσιμη ανάπτυξη ταυτόχρονα με την έξοδο της Κύπρου στις αγορές.