Μαρί: 5 χρόνια φυλάκιση στον Κ. Παπακώστα και δύο στους υπόλοιπους

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείου στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, για την υπόθεση της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Ο πρώην Υπουργός Άμυνας είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Ωστόσο, σήμερα δεν του επιβλήθηκε ποινή για την κατηγορία που αντιμετώπιζε, βάσει του άρθρου 210, που αφορά την πρόκληση θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Η ποινή που του επιβλήθηκε αφορά την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ποινές φυλάκισης δύο χρόνων έκαστος επιβλήθηκαν στα άλλα τρία άτομα, που κρίθηκαν ένοχοι σε σχέση με την υπόθεση, στις 9 Ιουλίου. Πρόκειται για τον πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, τον πρώην Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον πρώην Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Η απόφαση διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Τεύκρο Οικονόμου, ερήμην του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, όπως έγινε στις δύο προηγούμενες δικάσιμους αφού ιατροσυμβούλιο, το οποίο εξέτασε την κατάσταση της υγείας του, αποφάνθηκε ότι ο κ. Παπακώστας δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται από τις 9 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την υπόθεση.

Οι ποινές θα συντρέχουν.