ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Δεν έχει τίποτα να κερδίσει η οικονομία της χώρας αν γεμίσει τις φυλακές με οφειλέτες

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στηρίζει το αίτημα για αναστολή ποινικών διώξεων εναντίον επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι οφειλέτες στο κράτος και οι οποίοι ζητούν χρόνο και στήριξη για επαναδραστηριοποίηση. Συγκεκριμένα ζητείται η αναστολή πάσης φύσεως ποινικών ή άλλων αγωγών για οφειλές προς το κράτος για μια περίοδο τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Μετά την περίοδο αυτή, ζητείται όπως διευθετηθούν οι οφειλές με αποπληρωμή προς το κράτος με μηνιαίες δόσεις. Έχουμε την άποψη ότι η εισήγηση αυτή πρέπει να μελετηθεί σοβαρά. Ιδιαίτερα προτείνουμε όπως δημιουργηθούν οι μηχανισμοί με τους οποίους με αυστηρή αξιοπιστία και αδιάφθορα κριτήρια, να γίνεται ορθολογιστική επιλογή των περιπτώσεων όπου μπορεί να εφαρμοστεί η εισήγηση, για να αποφύγουμε την εφαρμογή ενός αστόχευτου, μη αποτελεσματικού και εν τέλει, άδικου μέτρου.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλοντιστών θέτει το θέμα σε ευρύτερη βάση. Πέραν των επιχειρηματιών που οφείλουν σε κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, υπάρχουν και απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες κ.ο.κ. Διερωτούμαστε ποιο είναι το συμφέρον του κράτους ή της οικονομίας εάν γεμίσουν οι φυλακές με οφειλέτες.

Προτείνουμε όπως ο θεσμός του διαμεσολαβητή – τον οποίο έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για τα θέματα των αξιογράφων – επεκταθεί στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν οφειλές προς το κράτος, ημικρατικούς οργανισμούς κ.ο.κ. Επίσης προτείνουμε όπως επεκταθεί και χρηματοδοτηθεί αναλόγως ο θεσμός της «νομικής αρωγής» και στα θέματα που αφορούν τις οφειλές.

Η ανακοίνωση ότι επανέρχεται το ΚΑΠ (Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για έκδοση ακάλυπτων επιταγών) καθιστά την λήψη αποφασιστικών μέτρων από την πολιτεία επιτακτική ανάγκη. Η πραγματική οικονομία οδηγείται σε πτώχευση, οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και οι φυλακές γεμίζουν.