Μαρί:Αδιαμφισβήτητη αμέλεια η παράλειψη Χαραλάμπους και Λοϊζίδη για εκκένωση της Βάσης

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Χρίστια Κυθραιώτου, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι η Γενική Εισαγγελία θεωρεί, όπως  ότι λανθασμένα το πρωτόδικο Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε τον πρώην Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον πρώην Διοικητή της ΕΜΑΚ Αντρέα Λοϊζίδη, βάσει του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και όχι βάσει του άρθρου 205 περί ανθρωποκτονίας, σε σχέση με τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2011 και την έκρηξη στο Μαρί.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έσφαλε κατά την υπαγωγή των γεγονότων της υπόθεσης στις νομικές αρχές, παρά το ότι ορθώς ανέλυσε τις νομικές αρχές των συγκεκριμένων αδικημάτων, εντοπίζοντας τη διαφοροποίησή τους ως προς το βαθμό αμέλειας για κάθε περίπτωση, είπε η κ. Κυθραιώτου στην αγόρευσή της, εκ μέρους της γενικής Εισαγγελίας, κατά την εξέταση της έφεσης στο Ανώτατο κατά της αθώωσης των Χαραλάμπους και Λοϊζίδη στις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας κατά την 11η Ιουλίου 2011 (άρθρο 205), δηλαδή την έκδοση οδηγιών για τήρηση αποστάσεων ασφάλειας/ εκκένωση.

Το άρθρο 205 του κυπριακού Ποινικού Κώδικα, διευκρίνισε η κ. Κυθραιώτου, αναφέρει ρητά ότι κάθε πρόσωπο, το οποίο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας και παράνομη παράλειψη είναι εκείνη που συνιστά υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος, αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου. Όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, κάθε πρόσωπο, το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης δια βίου.

Η καταδίκη, όμως, των Χαραλάμπους και Λοϊζίδη, τόνισε κατ` επανάληψη η κ. Κυθραιώτου, έγινε βάσει του άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα, συμφώνως του οποίου, εάν κάποιος, με αλόγιστη, απερίσκεπτη ή επικίνδυνη πράξη ή συμπεριφοράς που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια και χωρίς πρόθεση, επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου, αυτός είναι ένοχος αδικήματος. Σε αυτή την περίπτωση και εφ` όσον καταδικασθεί το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 4.275 ευρώ.

Η παράλειψη των Χαραλάμπους και Λοϊζίδη να δώσουν οδηγίες για εκκένωση την 11η Ιουλίου 2011, τόνισε η κ. Κυθραιώτου, είναι αδιαμφισβήτητη αμέλεια, η οποία εμπίπτει στις πρόνοιες του άρθρου 205 του Οινικού Κώδικα και αυτό ανεξαρτήτως του ότι παρέλειψαν, επίσης, όπως και ο τότε Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Νικολάου, να ενημερώσουν εκ των προτέρων τα εμπλεκόμενα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον κίνδυνο έκρηξης του φορτίου των πυρομαχικών στη Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, είχε καθορισθεί από χθες ότι θα ολοκλήρωνε την αγόρευσή της η κατηγορούσα Αρχή και ότι θα παρουσιαζόταν και η έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, ωστόσο, λόγω έλλειψης χρόνου, αποφασίσθηκε να ολοκληρώσει τις αγορεύσεις της η εισαγγελική πλευρά την 7η Μαΐου, στη συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου που θα αρχίσει στις 10:00 το πρωί και θα κρατήσει μέχρι τις 14:30, προκειμένου να δοθεί χρόνος για απαντήσεις και στους δικηγόρους Γεώργιο Γεωργίου που εκπροσωπεί τον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, Θανάση Κορφιώτη εκπροσωπώντας τον πρώην Διοικητή της ΕΜΑΚ, Ευστάθιο Ευσταθίου για λογαριασμό του πρώην Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντρέα Πελεκάνο για λογαριασμό του πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το Κακουργιοδικείο έχει κρίνει ένοχους τον κ. Παπακώστα για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας και τον πρώην Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, τον πρώην Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον πρώην Διοικητή της ΕΜΑΚ Αντρέα Λοϊζίδη, για την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, ενώ αθώωσε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Όλοι οι καταδικασθέντες εφεσίβαλαν την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου και για τις καταδίκες και για το μέγεθος των ποινών που επιβλήθηκαν, ενώ η Γενική Εισαγγελία άσκησε έφεση για την αθώωση του κ. Κυπριανού στην κατηγορία για πρόκληση θανάτου από αλόγιστη, απερίσκεπτη πράξη ή παράλειψη, καθώς και για την αθώωση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη σε σχέση με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, επειδή δεν έδωσαν οδηγίες για εκκένωση της Ναυτικής Βάσης στις 11 Ιουλίου 2011 και σε σχέση με το μέγεθος των ποινών των Ανδρέα Λοϊζίδη, Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Νικολάου.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, η Δικηγόρος Α΄ της Γενικής Εισαγγελίας, Πολίνα Ευθυβούλου, θέλησε να διευκρινίσει, όπως είπε, ότι δεν αποτέλεσε θέση της κατηγορούσας Αρχής, σε οποιοδήποτε στάδιο, ότι ο Λοχίας Παπαδόπουλος (της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) θα μπορούσε να δώσει ο ίδιος οδηγίες για τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας που απαιτούνται συμφώνως των κανόνων και που, για τη συγκεκριμένη περίπτωση φθάνουν τα 1.600 περίπου μέτρα από την εστία της φωτιάς.

Θέση ξεκάθαρη όμως της Γενικής Εισαγγελίας, πρόσθεσε η κ. Ευθυβούλου, είναι ότι, για να μπορούσε να ενεργήσει σωστά εκείνες τις στιγμές απελπισίας, όταν ήδη είχε εξαπλωθεί η φωτιά στο φορτίο με τα πυρομαχικά και άλλες εκρηκτικές ουσίες, “ήταν αναγκαία και απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση επί των σημείων έκρηξης” και αυτό όφειλαν να το πράξουν, όπως είπε, πρώτα ο Ανδρέας Νικολάου και, κατά δεύτερον, οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης, σε χρόνο προγενέστερο της 11ης Ιουλίου 2011.

Σχετικώς με τις ποινικές εφέσεις 161/13 και 163/13, που καταχώρησε η Γενική Εισαγγελία κατά Χαραλάμπους και Λοϊζίδη, η κ. Κυθραιώτου κατέθεσε στο Ανώτατο σωρεία ανάλογων αποφάσεων και αποσπασμάτων συγγραμμάτων από Αγγλία, Ινδία και Ελλάδα και παρέπεμψε σε συγκεκριμένες σελίδες της πρωτόδικης απόφασης του Κακουργοδικείου Λάρνακας, αναλύοντας τη νομική πτυχή για την υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων, για τους βαθμούς ποινικής αμέλειας και αντίστοιχα αδικήματα, για τη σχηματική προσέγγιση του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας, τη σωρευτική προσέγγιση του αγγλικού Δικαίου ως προς την ανθρωποκτονία από βαρειά αμέλεια, την αντικειμενική και υποκειμενική αμέλεια και την υποκειμενική υπόσταση, ενώ έκανε μακρά αναφορά και στην αναγνώριση βαθμών αμέλειας και στην αναγνώριση βαθμών υπαιτιότητας από τον Ποινικό Κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αυτοτελή αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου βάσει του άρθρου 210.