Μαλάς: Ιδιαίτερα προκλητικός στο Κυπριακό ο Ερντογάν

Αναφορικά με  την επίσκεψη και τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, το επιτελείο Σταύρου Μαλά εξέδωσε την ακολουθη ανακοίνωση:

“Ιδιαίτερα προκλητικός στο Κυπριακό ήταν ο Ταγίπ Έρτογαν κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Και αν κρίνει κανείς από την υποδοχή της οποίας έτυχαν οι δηλώσεις του στην ίδια την Τουρκία, φαίνεται ότι ο Ερτογάν απευθυνόταν μάλλον στο εσωτερικό της χώρας του. Όποια και να ήταν τα κίνητρα του, προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το Κυπριακό στις σωστές του διαστάσεις, υποδεικνύοντας και τονίζοντας και πάλι ότι πρόκειται για πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι είναι οι δύο κοινότητες που πρέπει να εργαστούν προκειμένου να επαναρχίσει η διαδικασία.

Αξίζει προσοχής το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε και πάλι ότι ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, εκσφενδονίζοντας την ίδια στιγμή κατηγορίες περί υπεκφυγών της Ελληνοκυπριακής πλευρά, επικαλούμενος μάλιστα την παρουσία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών και άγνωστα έγγραφα και πληροφορίες.

Από πού, άραγε, αντλεί ο Τούρκος Προέδρος την ευχέρεια να καταφεύγει σε τέτοιους ισχυρισμούς; Προφανώς, από το γεγονός ότι στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ επαινείται η στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η αξιοποίηση του γεγονότος αυτού στο έπακρο από τον κ. Ερντογάν πρέπει να προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς οι οποίοι και να αποτελέσουν τον άξονα των όποιων μελλοντικών μας χειρισμών.

Πρώτη επιδίωξη πρέπει να είναι να διαπιστώσουμε στην πράξη αν οι δηλώσεις Ερντογάν περί συνέχισης της διαδικασίας με στόχο την επίτευξη λύσης, ισχύουν. Κάτι που δυστυχώς που δεν έγινε στο Κραν Μοντανά. Για να καταλήξουμε σε λύση ή τουλάχιστον, για να αποδείξουμε ενώπιον όλων την τουρκική αδιαλλαξία.”