Επ. Αναστασιάδη: Ο Ντάισελμπλουμ αποκατέστησε την αλήθεια για το κούρεμα

Για την αποκατάσταση της αλήθειας για το κούρεμα από τον Πρόεδρο του Eurogroup Νταίσελμπλουμ, αναφέρθηκε σήμερα η Εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου Αναστασιάδη, Αννίτα Δημητρίου και είπε:

“Η προσπάθεια του επιτελείου του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το κούρεμα και να απεμπολήσει τις προσωπικές ευθύνες του κ.Παπαδόπουλου ως Προέδρου του ΔΗΚΟ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων που καταψήφισαν την πρώτη πρόταση του Eurogroup για φορολογία και όχι κούρεμα καταρρίπτεται.

Το αφήγημα που έντεχνα έχει στηθεί τόσους μήνες ειδικά εν όψει προεκλογικής διαψεύδεται με την επίσημη δήλωση του κ.Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες διάσωσης της κυπριακής οικονομίας το 2013.

Υπογράμμισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup, την οποία για 4 ώρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθούσε να εξηγήσει και να πείσει την Βουλή, αφορούσε φορολογία, μια οριζόντια εισφορά στους λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες και για όλους, για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, για μια κατάσταση που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε είχε αφεθεί επί μακρόν.

Αναφορικά με την κύρια κριτική που στήθηκε περί εγγυημένων καταθέσεων και παράνομης αποκοπής φορολογίας που επίσης χρησιμοποιείται έντεχνα από κάποιους, τονίζει ότι εμπίπτει στην σφαίρα της φαντασίας γιατί η πραγματική κατάσταση της οικονομίας ήταν τέτοια που δεν άφηνε άλλα περιθώρια.

Προσθέτουμε και επαναλαμβάνουμε τα λόγια του κ.Ντάισελμπλουμ, Προέδρου του Eurogroup, ότι η προσέγγιση του bail in, δηλαδή το κούρεμα, δεν υποστηρίχτηκε από την κυπριακή κυβέρνηση και καταλήξαμε σε μια διαφορετική λύση, την φορολογία. Και συνεχίζοντας τονίζει ότι ήταν το κυπριακό κοινοβούλιο και όχι η ΕΚΤ που απέρριψε την λύση.

Αυτή είναι η απόλυτη πραγματικότητα για το τι πραγματικά συνέβηκε, ποιοι οδήγησαν και άφησαν την οικονομία στον αναπνευστήρα και ποιοι φέρουν ακεραία την ευθύνη για το κούρεμα, αφού καταψήφισαν την πρόταση του Eurogroup την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αφορούσε οριζόντια φορολόγηση”.