Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το Σχέδιο Εφαρμογής Εγγύησης για τη Νεολαία

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Κύπρος θα υποβάλει το Σχέδιο Εφαρμογής Εγγύησης για τη Νεολαία το οποίο θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου Σχεδίου Δράσης για τη Νεανική Απασχόληση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση, στο Παρίσι, είπε ότι τους τελευταίους μήνες, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και τη Σύνοδο του Βερολίνου, όλα τα κράτη μέλη εντατικοποίησαν τις προσπάθειες τους για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και επιβεβαιώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη δέσμευσή τους να χειριστούν αυτή την πρόκληση ως μια επείγουσα προτεραιότητα.

Όπως είπε, προς εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και ύστερα από τη συζήτηση στο Βερολίνο τον περασμένο Ιούλιο, η Κύπρος μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα υποβάλει το Σχέδιο Εφαρμογής Εγγύησης για τη Νεολαία το οποίο θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου Σχεδίου Δράσης για τη Νεανική Απασχόληση.

Σημείωσε ότι τα μέτρα και οι δράσεις που θα περιλαμβάνονται μπορούν να συνοψιστούν σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες:

Α) έγκαιρη παρέμβαση που στοχεύει στο να αποτρέψει τη νεολαία από το εισέλθει στην ανεργία, να παράσχει έγκαιρη ταυτοποίηση περιπτώσεων νέων που είναι υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά την ανεργία και λήψη έγκαιρης δράσης για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

Β) υιοθέτηση διαφόρων ισορροπημένων κατάλληλων μέτρων που θα είναι στοχευμένα, διαρκή, που θα δημιουργούν πολλαπλά αποτελέσματα και που κυρίως θα διευκολύνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Γ) βελτίωση της σχέσης μεταξύ ζήτησης και προσφοράς μέσω αναβαθμισμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ανέργους που θα στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ενεργοποίησης μέτρων και στην αποτελεσματική χρήση διαθέσιμων κονδυλίων, και

Δ) αντιμετώπιση του θέματος της ζήτησης με τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους εργοδότες και προώθηση της επιχειρηματικότητας, καθώς και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον με τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού τρόπου σκέψης και αύξηση των διαθέσιμων υπηρεσιών στήριξης για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ‘αξιοποιώντας τη μεγάλη και αποδεδειγμένη μας εμπειρία στον κοινωνικό διάλογο έχουμε εμπλέξει από τα αρχικά στάδια όλους τους φορείς, περιλαμβανομένων των κοινωνικών εταίρων και φυσικά τους ίδιους τους νέους».

Όπως σημείωσε, είναι σημαντικό τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2014 για να μειώσουν άμεσα την ανεργία, να είναι σε ευθυγράμμιση με τους μακροπρόθεσμους στόχους και τις δράσεις μας και πέραν του 2015.

«Ετσι, κατά την άποψή μας, τα μέτρα αυτά πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών για αειφόρο ανάπτυξη, στη δημιουργία επαρκούς αριθμού καλής ποιότητας θέσεων εργασίας και στην έγκαιρη πρόβλεψη μελλοντικών ειδικοτήτων σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας», είπε.

 

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι για να αποδώσουν μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά αποτελέσματα είναι σημαντικό τα περισσότερα μέτρα να επιδιωχθούν ταυτόχρονα και κατά τρόπο ενσωματωμένο, κάτι που είναι φυσικά πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει, έχοντας υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι.

 

Είπε ακόμη ότι μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναπτύξει τη σωστή πολιτική σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες διατηρώντας την προσοχή μας την ίδια ώρα και στη μεγαλύτερη εικόνα, στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι προς το σκοπό αυτό η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών δεν λειτουργεί μόνο προς την ενίσχυση της αλληλεγγύης, αλλά επίσης παρέχει την ευκαιρία για ένα περιβάλλον μάθησης που θα μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε και να προσαρμοζόμαστε επιτυχώς σε μέτρα με βάση τα εθνικά δεδομένα.

Επισήμανε ότι η διευκόλυνση της κινητικότητας μπορεί να αποβεί ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας.

«Πιστεύω ότι με πλήρη σεβασμό στις αρχές της ελεύθερης διακίνησης πρέπει να βρούμε άμεσους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της κινητικότητας», είπε.

Καταλήγοντας, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με στόχο να ενδυναμωθούν οι επενδύσεις και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεπώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.