Μέρκελ: “Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολα χρόνια”

“Από την μία πλευρά πετύχαμε αρκετά. Αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες στιγμές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μεγάλο βήμα.” υποστήριξε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι το επόμενο έτος η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης,με αρνητικό πρόσημο για ορισμένες χώρες καθώς και πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας.“Έγιναν πολλές συζητήσεις για ένα κούρεμα χρέους, για ευρωομόλογα ή για κάποιο άλλο μέτρο που θα τα λύσει όλα. Δεν θα συμβεί αυτό” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως προέβλεψε η κ. Μέρκελ η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη μια δύσκολη περίοδο επώδυνων μεταρρυθμίσεων και δεν θα πρέπει να χαλαρώσει όσον αφορά τις προσπάθειές της για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, τα αποτελέσματα των οποίων θα αργήσουν να αποτυπωθούν.

“Αυτά έγιναν σε μία πολύ μακρά περίοδο και θα πρέπει να απαλειφθούν σε μια πολύ μακρά περίοδο και γι’ αυτό οφείλουμε να μην χαλαρώσουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση” υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.