Λιλλήκας: Ριζική μεταρρύθμιση θεσμών και παραίτηση Διοικήτριας και ΔΣ της ΚΤΚ

Σε δήλωση μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Συμμαχία ζητά την παραίτηση της Διοικητού και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και ριζική μεταρρύθμιση θεσμών.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η παρέμβαση του στη σύσκεψη ήταν πάρα πολύ σύντομη και για αυτό υπήρχε λόγος.

Εξήγησε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών δεν έχει λόγο να ασχολείται με καθαρά διοικητικού χαρακτήρα θέματα. Πρόσθεσε ότι αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να πάρει τις αποφάσεις που ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν για να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκύψει αναφορικά με τη Διοικήτρια και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η θέση που εξέφρασε στο Συμβούλιο Αρχηγών, είναι πως δεν θα τοποθετηθεί επί του θέματος και ότι ισχύουν οι θέσεις που εκφράστηκαν εδώ και αρκετούς μήνες δημόσια για παραίτηση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, όπως και για παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤ.

Είπε ότι εκφράστηκε επίσης η θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τη Διοικητή σε παραίτηση και ταυτόχρονα η Βουλή να άρει την εμπιστοσύνη της προς τη Διοικητή ώστε να εξαναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ανέφερε ότι “οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορεί να καμωνόμαστε ότι πραγματικά λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις των πολιτών, να δηλώνουμε ότι ανησυχούμε για τη σήψη και τη διαφθορά στους θεσμούς και να αρκούμαστε κάθε φορά σε μπαλωματικές λύσεις για τα σκάνδαλα και τη σήψη όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση”.

Είπε πως έπρεπε να διαρρεύσει η λίστα με τους Βουλευτές για να κινητοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν και κάποια κόμματα για να ζητήσουν την παραίτηση της Διοικητού της ΚΤ.

Ο κ. Λιλλήκας συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατέθεσε πρόταση που “δυστυχώς απορρίφθηκε” και αφού, όπως ανέφερε υπάρξει έλλειψη πολιτικής βούλησης, το θέατρο που διαπιστώνει ο λαός θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και τα επόμενα λίγα χρόνια, επειδή δεν θα αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες

Εξήγησε ότι η πρόταση είναι ότι πρέπει να υπάρξει σύσκεψη κατά την οποία να “συζητήσουμε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση όλων των θεσμών του κράτους και του πολιτικού συστήματος” και ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών έχει προς τούτο συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσει”.

“Εάν οι πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση πιστεύουν και είναι ειλικρινείς όταν λένε πως ανησυχούν για τους θεσμούς, θα πρέπει να γίνει αυτή η σύσκεψη και με ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, που αναλογεί στον καθένα, να αναζητήσουμε τις ελάχιστες κοινές συγκλίσεις για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους και του πολιτικού συστήματος”.