Περδίκης: Απογοητευμένος και ανήσυχος μετά τη σύσκεψη αρχηγών

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μετά τη σύσκεψη αρχηγών των Κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε απογοητευμένος και ανήσυχος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει στέρεο έδαφος για παύση στην περίπτωση άρνησης της Διοικητού και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας να παραιτηθούν.

Αφού ανέφερε ότι κατά τη δίωρη σύσκεψη συζητήθηκαν η πτώση των θεσμών, η ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να αναστηλωθούν οι θεσμοί, και η συζήτηση εξαντλήθηκε στα “περί συσκέψεων και συναγωγών”, εξέφρασε τη θέση ότι πρόκειται για μεγάλο θέμα το οποίο οι καταλληλότεροι για να συζητήσουν δεν είναι οι αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι το σημαντικότερο θέμα εξαντλείται στην έρευνα γύρω από το ποιος ετοίμασε τη λίστα και μέσα από ποιο κανάλι διέρρευσε, αλλά συνέχισε, “θέλαμε να ακούσουμε από τον Πρόεδρο πώς θα χειριστεί το θέμα της παραίτησης ή παύσης της Διοικητού, των εκτελεστικών συμβούλων και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, γνωρίζοντας από την περίπτωση του προηγούμενου Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη, ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και εμπεριέχει πολλούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους”.

Δηλώνοντας ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από αυτά που ειπώθηκαν και δεν ακούστηκαν τα επιχειρήματα που πείθουν ότι “βαδίζουμε επί στερεού εδάφους ώστε να οδηγηθεί σε παύση η κ. Γιωρκάτζη, εφόσον δεν παραιτηθεί”, ανέφερε πως οι Οικολόγοι ζήτησαν παραίτηση του ΔΣ, των εκτελεστικών και της κ. Γιωρκάτζη και εάν δεν παραιτηθούν με τεκμηριωμένο, οργανωμένο και προετοιμασμένο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προωθήσει τη διαδικασία της παύσης.

Αναφερόμενος στα γεγονότα με τον προηγούμενο Διοικητή είπε πως “έκαναν την πατάτα στης αποζημίωσης” και εξέφρασε την ευχή πως αυτό δεν θα επαναληφθεί, προειδοποιώντας πως εάν γίνουν λάθη τελικά αυτή θα είναι η κατάληξη.

“Από ένα σημείο και μετά η συζήτηση στη σύσκεψη πλάτιασε και αποτελούσε αναφορά τις ελληνικές καλένδες”, είπε.

Ερωτηθείς εάν η παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ομόφωνη θέση των κομμάτων, ο κ. Περδίκης είπε πως αυτή ήταν η θέση που είχε εκφραστεί και δημόσια και πίσω από κλειστές πόρτες.

Περαιτέρω ανέφερε πως όλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με τη διαδικασία και ανέφερε πως δεν είναι πεπεισμένος ότι έχουν οπλιστεί κατάλληλα, αυτοί που πρέπει, εάν η κ. Γιωρκάτζη και το ΔΣ της Κεντρικής και οι Εκτελεστικοί δεν παραιτηθούν να προωθηθεί η διαδικασία της παύσης.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι στη σύσκεψη καλώς δεν παρέστη ο Γενικός Εισαγγελέας.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα είπε ότι αρχικά πρέπει να διερευνηθεί η καταγγελία. Πρόσθεσε ότι οι νομικές απόψεις για ποινικό αδίκημα σε συκοφάντηση είναι συγχυσμένες και εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν δεν παραιτηθεί η κ. Γιωρκάτζη αυτό που θα χρησιμοποιηθεί είναι η παραβίαση του όρου του συμβολαίου για το ασυμβίβαστο.