Λιλλήκας “Ο πρόεδρος χρειάζεται συνοδεία”

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτήρισε κρίσιμη την επικείμενη συνάντηση των ηγετών στην Ελβετία, οσημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι συνθήκες στις οποίες θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυσμενείς για την ελληνοκυπριακή πλευρά και προβλέποντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις.

Εξέφρασε ακόμα τη θέση της Συμμαχίας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στην Ελβετία.

«Ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι η συνάντηση και η διαπραγμάτευση που θα γίνει στην Ελβετία θα είναι κρίσιμη. Είτε καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, είτε καταλήξει σε αδιέξοδο. Και θα είναι κρίσιμη γιατί ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, και ενδεχόμενα στα πλάνα της για προσάρτηση των κατεχομένων» ανέφερε ο Γιώργος Λιλλήκας μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Σημείωσε ότι “οι διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθεί αυτή η διαπραγμάτευση είναι δυσμενείς για τη δική μας πλευρά και ευνοϊκές για την τουρκική πλευρά”, καθώς επίσης και το όλο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, δεδομένου, όπως είπε, ότι θα έπρεπε να συζητηθεί πολύ πιο νωρίς το εδαφικό και όχι στο τέλος των διαπραγματεύσεων, κάτι που επιτρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, στην τουρκική πλευρά να επιμένει στο συνδυασμό του και με άλλα κεφαλαία, κυρίως με το θέμα της ασφάλειας.

«Ακόμη και η συσχέτισή του με άλλα κεφάλαια θα είναι δυσμενής για τη δική μας πλευρά γιατί όσο μεν αφορά την ασφάλεια για εμάς είναι εντελώς ασύνδετο και με κανένα τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να αποδεχτεί την όποια συσχέτιση, αλλά ακόμα με τα ζητήματα της διακυβέρνησης. Από την ώρα που έχουμε δώσει όλες τις υποχωρήσεις και έχουμε ξεπεράσει και πολλές γραμμές ασφάλειας, που αφορούν τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κράτους, δεν έχει μείνει κάτι το οποίο θα ανταλλάξει ο Πρόεδρος, πέραν ίσως του ενδεχόμενου της εκ περιτροπής προεδρίας» είπε.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ακόμα ότι ΗΠΑ και ΕΕ δεν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να συμβιβαστεί και να δείξει πνεύμα συναίνεσης στο Κυπριακό, καθώς αυτή τη στιγμή «κάνουν το παν για να εξευμενίσουν τον κ. Ερντογάν και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία».

«Αντίθετα όπως έχουμε δει τις εξελίξεις με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αλλά και στο Ιράκ, με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, που επέτρεψαν στους Τούρκους να επιτεθούν και στους Κούρδους που μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, μας δημιουργείται η εύλογη ανησυχία ότι και στο Κυπριακό δεν θα διστάσει η διεθνής κοινότητα, αναφέρομαι κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ΕΕ, να ικανοποιήσουν την Τουρκία και όχι τη δική μας πλευρά» είπε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον,ο Πρόεδρος θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, γι` αυτό και η Συμμαχία Πολιτών,  εισηγήθηκε όπως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τον συνοδεύσουν στην Ελβετία.

«Θα μπορούσε, πέραν από τη διαβούλευση, να του είμαστε και χρήσιμοι σε αυτό το πλαίσιο άσκησης των όποιων πιέσεων στον Πρόεδρο» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως εξ όσων έχει ο ίδιος αντιληφθεί, η απόφαση του Προέδρου είναι οριστική και ότι «εάν υπάρξουν εξελίξεις δραματικές, τότε ενδεχόμενα απλά να ενημερωθούμε, αλλά όχι να μεταβούμε».

Η απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξε.