Λιβύη: Κλιμακώνεται η βία, απομακρύνονται οι Βρετανοί πολίτες

Κλιμακώνεται η βία στη Λιβύη με τις σφοδρότερες μέχρι στιγμής μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών για τον έλεγχο του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Είκοσι δύο νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων το τελευταίο 24ωρο, ενώ συνολικά ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί σε Τρίπολη και Βεγγάζη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σε ανακοίνωσή της η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης αναφέρει πως βαριά οπλισμένες ομάδες χτύπησαν πολιτικούς στόχους θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών. Εκατοντάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας.

Πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας κατευθύνεται την ίδια στιγμή στην Τρίπολη για να απομακρύνει τους Βρετανούς πολίτες από το έδαφος της Λιβύης, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Λιβύη πιστεύεται ότι βρίσκονται 100 έως 300 Βρετανοί.

Η Βρετανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κλείνει την πρεσβεία της στην Τρίπολη και το διπλωματικό προσωπικό θα μετακινηθεί στις 4 Αυγούστου στην Τυνησία. Εξαιτίας της βίας που σαρώνει τη χώρα έχουν κλείσει ήδη πολλές πρεσβείες της Δύσης, περιλαμβανομένης της ελληνικής.

Στη Λιβύη μαίνονται οι χειρότερες συγκρούσεις από την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι.

Ισλαμιστές από την παράκτια πόλη Μιζουράτα μάχονται για να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης από ομάδες ενόπλων της ορεινής πόλης Ζιντάν. Οι μαχητές είναι κυρίως πρώην αντάρτες που ανέτρεψαν τον Καντάφι με την αεροπορική συνδρομή του ΝΑΤΟ.