Γάζα: Μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων

Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αποσύρουμε συγκεκριμένες δυνάμεις, μετακινούμε στο εσωτερικό (του θύλακα) άλλες, αυτή η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Πίτερ Λέρνερ, επιβεβαιώνοντας έτσι για πρώτη φορά επισήμως την μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου απηύθυνε προειδοποίηση πως το Ισραήλ είναι έτοιμο, να συνεχίσει να μάχεται τους Παλαιστίνιους αντάρτες, αφότου ολοκληρώσει την πρωταρχική του αποστολή για την καταστροφή των τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.

«Αφότου επιτευχθεί ο στόχος της καταστροφής των τούνελ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενεργούν, σύμφωνα με τις ανάγκες για την ασφάλειά μας και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες μας να αμυνθούμε, μέχρις ότου πετύχουν τον στόχο της αποκατάστασης της ασφάλειας για εσας, του Ισραηλινούς πολίτες» τόνισε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της Χαμάς μετέβη στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αίγυπτο με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η εξαμελής αντιπροσωπεία υπό τον Εζατ αλ-Ρισκ, ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, έφθασε στο Κάιρο μέσω της Ντόχα καθώς κάποια μέλη της αντιπροσωπείας δεν μπόρεσαν να περάσουν από τη Λωρίδα τη Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Άλλα μέλη αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες, είπε αξιωματούχος που παρέλαβε την αντιπροσωπεία στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο Χαντάρ Γκολντίν, ο στρατιώτης, για τον οποίο υπήρχαν ανησυχίες ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, φέρεται πως σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

«Μια ειδική επιτροπή ανακοίνωσε τον θάνατο του αξιωματικού του πεζικού των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων) της ταξιαρχίας Τζιβάτι, αντιστράτηγου Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ προχώρησε τη νύχτα της Παρασκευής σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ενώ ισραηλινά στρατεύματα συνέχιζαν το Σάββατο τις ευρείες επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα αναζητώντας τον αγνοούμενο στρατιώτη.

Το Τελ Αβίβ θεωρούσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, αν και η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης τόνιζε ότι δεν τον κρατά και ότι είναι πιθανό να είναι νεκρός.

Εν τω μεταξύ, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής.