Λαγκάρντ: “Καλύτερη χρονιά το 2013 για την Ευρωζώνη”

Μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία και την ανάπτυξη στη ευρωζώνη, προβλέπει για το 2013 η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν λαγκάρντ σε συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» λέγοντας ότι σε αυτό, θα συμβάλλει καθοριστικά η βελτίωση της οικονομίας παγκοσμίως.“Πιστεύουμε ότι θα ενταθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας. Από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες γοργά αναπτυσσόμενες οικονομίες έρχονται θετικότερα αναπτυξιακά μηνύματα”, τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση για τη «στροφή» είναι να εφαρμόσει η Ευρώπη τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα.

“Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους”, επισημαίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας στη Γερμανία που σχεδόν προανήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β Σόιμπλε πριν από λίγες μέρες, υποστηρίζοντας οτι διαφορετικά η γερμανία θα πληγγεί απο την ύφεση των χωρών του νότου.

Κατά την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ “η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην εκτέλεση του σταθεροποιητικού της προγράμματος” υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπισθούν τα αντιαναπτυξιακά φαινόμενα που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας στις χώρες της κρίσης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργεί, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκρότησης της τραπεζικής ένωσης.