Απορρίπτει η Κυπριακή κυβέρνηση τουρκικό αίτημα για τετραμερή διάσκεψη

Απέρριψε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου την πάγια, όπως είπε, απαίτηση της Τουρκίας για τετραμερή διάσκεψη για το κυπριακό. Την άποψη περί διάσκεψης εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς στην τουρκική κρατική τηλεόραση  υπογραμμίζοντας «ότι η Τουρκία επιδιώκει να απεμπλακεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, όπως αυτή προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και στη θέση της να προωθήσει τετραμερή διάσκεψη, που είναι πάγιος της στόχος».

Ο Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσει του νωρίτερα, είπε ότι την διαδικασία αυτή την απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν η Τουρκία προσπαθούσε να προωθήσει συνάντηση του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενόψει της επιθυμίας του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια να συναντήσει την τουρκική ηγεσία για να εξηγήσει το όραμά του για τη λύση.

«Ενόψει της πάγιας θέσης της Τουρκίας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, είναι σημαντικό η δική μας πλευρά να έχει ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου, όπως αυτή προβλέπεται από τον ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στην πρόταση Αναστασιάδη για διευρυμένες διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ότι όχι μόνο ακυρώνει πάγιες θέσεις της πλευράς μας, αλλά στέλνει λανθασμένα μηνύματα διεθνώς, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθήσει τις μεθοδεύσεις της για τετραμερή διάσκεψη, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο. Λανθασμένα μηνύματα, συνέχισε, αποστέλλει και η θέση του κ. Λιλλήκα για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, η οποία θα οδηγήσει στην ακύρωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων και στην απελευθέρωση της Τουρκίας να προωθήσει της μεθοδεύσεις της.

«Η απάντηση στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αλλά και έναντι όλων εκείνων των κύκλων διεθνώς που ενδεχομένως να θέλουν να την εξυπηρετήσουν, είναι η επιμονή και η συνέπεια στα ψηφίσματα και στις διαδικασίες του ΟΗΕ» κατέληξε ο κ Στεφάνου.