Κ.Ε: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και άλλοι μπορούν να λένε και να κάνουν σχόλια

Κ.Ε: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και άλλοι μπορούν να λένε και να κάνουν σχόλια

Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να έχουμε τους όρους αναφοράς και να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις, εφόσον, όμως, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Λουτ, στις 3 Φεβρουαρίου, η οποία έχει διοριστεί από τον ΓΓ των ΗΕ με αποστολή να καταλήξουμε οι πλευρές σε όρους αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Και για τον ΓΓ επανέναρξη σημαίνει τη συζήτηση με βάση τις παραμέτρους των ΗΕ, δηλαδή τα ψηφίσματα και αποφάσεις των ΗΕ. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και εδώ εστιάζουμε την προσοχή μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και άλλοι μπορούν να λένε ή να κάνουν σχόλια. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται και η Τουρκία, και η τουρκική πλευρά γενικότερα, να καταθέσει τις θέσεις της καθαρά όσον αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συγκεκριμένο πλαίσιο των ΗΕ.

Πιθανώς κάποιος να μπορούσε να σκεφτεί ότι οι αναφορές αυτές που γίνονται είναι παρελκυστικές, παρεκτρέπουν τη συζήτηση από τον συγκεκριμένο στόχο που είναι πολύ κοντά. Στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και μιλώντας για επανέναρξη εννοούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο, αυτό το οποίο βρισκόταν σε συζήτηση στη Διάσκεψη των ΗΕ στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς τι αναμένει η πλευρά μας από την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου με την κα Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα κάνουμε ακόμα ένα βήμα. Η πλευρά μας θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες πάντα, το οποίο δίνει απαντήσει σε πολύ σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μέχρι τώρα συγκλίσεις.

Επομένως, θεωρούμε ότι είναι εφικτό να έχουμε τους όρους αναφοράς και να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις, εφόσον, όμως, όπως έχει πει κατ΄επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η προσπάθεια που κάνει η κα Λουτ: μια καλή προετοιμασία για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης».

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Brexit

Έχουν εδώ και καιρό δοθεί κατευθύνσεις στα Υπουργεία για να καταγραφούν όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν αν τυχόν δεν υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πώς θα διαχειριστεί η Κύπρος την περίπτωση μη εξεύρεσης συμφωνίας για το Brexit, είπε ότι «αποτελεί πράγματι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη και για το Ηνωμένο Βασίλειο η εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Αυτό είναι απευκταίο, όμως η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται. έχουν εδώ και καιρό δοθεί κατευθύνσεις στα Υπουργεία για να καταγραφούν όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν αν τυχόν δεν υπάρξει συμφωνία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ένα γενικό στρατηγικό σχεδιασμό και φυσικά θα ληφθούν όλες εκείνες οι πρόνοιες και όλα ενδεχομένως τα μέτρα που θα μετριάσουν τις συνέπειες, διότι, δυστυχώς, αν θα υπάρξει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, θα υπάρξουν συνέπειες.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση ετοιμάζει και νομοθετικά κείμενα αν και εφόσον χρειαστούν και υπάρχει ετοιμότητα από τις Υπηρεσίες και τα Υπουργεία είτε σε ό,τι αφορά τα θέματα του εμπορίου είτε της διακίνησης προσώπων είτε τις συναλλαγές σε υπηρεσίες και άλλα.

Ειδικότερα όσον αφορά τη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΗΒ αναφορικά με το τι θα ισχύει για τα άτομα που ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις, θα ληφθεί κάθε μέτρο για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει το ίδιο καθεστώς για αυτούς τους ανθρώπους».

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την 5η Σύνοδο Κορυφής των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ

Τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και που εστιάζονται στην Μεσόγειο είναι ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή 5η Σύνοδο Κορυφής των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «αύριο το απόγευμα πραγματοποιείται η 5η Σύνοδος Κορυφής των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ στη Λευκωσία.

Οι επτά χώρες έχουν κοινά ενδιαφέρον, μερικά από τα οποία είναι τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και εστιάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μεσόγειο, όπως είναι η Μετανάστευση και το προσφυγικό ρεύμα.

Για τα θέματα αυτά, είναι καλά γνωστό ότι τη μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχθεί η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ σήμερα αναλογικά είναι η Κύπρος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και γίνονται διαβήματα και ενέργειες ώστε να εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αλληλεγγύη, διότι πραγματικά η χώρα μας χρειάζεται στήριξη αυτή την ώρα και όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και στήριξη με πολιτικές. ώστε να αντιμετωπίσουμε και την ιδιάζουσα κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει για την Κύπρο τη συμφωνία επανεισδοχής.

Άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι απειλή της κλιματικής αλλαγής που είναι ιδιαίτερα αισθητή στον χώρο της Μεσογείου, αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια. Βρίσκεται υπό μελέτη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο όπως είναι ο αγωγός EastMed στον οποίο συμμετέχουν Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία.

Θα συζητηθούν, επίσης, και τα μεγάλη ζητήματα που αφορούν γενικότερα την Ευρώπη όπως το Brexit. οι εξελίξεις στην ευρωζώνη και το πολύ μεγάλο θέμα του μακροπρόθεσμου χρηματοοικονομικού πλαισίου 2021-2027.

Υπογραμμίζουμε ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί μια ομαδοποίηση στην ΕΕ αλλά μια ευκαιρία να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συντονίσουμε ενέργειες στο πλαίσιο πάντα των ευρωπαϊκών πολιτικών να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τις χώρες και τους λαούς, μας.

Στο τέλος της Συνόδου θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα υπάρξουν δύο διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η μια με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο Προεδρικό και η άλλη στο Συνεδριακό Κέντρο με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας».