Κ.Ε: Κάποιοι, φαίνεται τελικά ότι υποστηρίζουν τις τ/κ αξιώσεις

Κάποιοι, οι οποίοι φαίνεται τελικά να υποστηρίζουν περισσότερο τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδικασία σε αδιέξοδο είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς για τη νέα πρωτοβουλία της κας Λουτ στο Κυπριακό, είπε ότι «αυτή τη στιγμή αναμένουμε με ενδιαφέρον τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, την επόμενη βδομάδα θα υποβληθεί η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, βεβαίως, είναι σε γνώση του Προέδρου ότι η Ειδική Σύμβουλος κα Λουτ επεξεργάζεται κάποια ιδέα η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τον στόχο που έχουμε, δηλαδή τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάποια ιδέα που κυρίως έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ενημέρωση. Επιφυλασσόμαστε να δούμε την εξέλιξη.

Το σημαντικό είναι ότι ο ΓΓ και τα ΗΕ υποστηρίζουν τη διαδικασία, προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες και αυτό δίνει και μια απάντηση στο ότι αξίζει να συνεχίσουμε όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άοκνα κάνει διαρκώς όλο αυτό το διάστημα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό σημαίνει πως στην έκθεση του ΓΓ θα γίνεται αναφορά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μιλάμε για μια προσπάθεια να ευοδωθούν οι διαβουλεύσεις, η προσπάθεια Λουτ και να καταλήξουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος και για αυτό τον λόγο είναι που αδιάκοπα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί. Σε αυτό το περιεχόμενο διαβουλεύσεων είναι που κατατέθηκαν και κάποιες ιδέες, χωρίς να αλλάζει ποτέ ο στόχος ότι θέλουμε διεξοδικές διαπραγματεύσεις με δυνατότητες και προοπτικές επιτυχίας και για αυτό τον λόγο είναι που πρέπει να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες με όλες τις παραμέτρους. Και, αντίθετα με ό,τι ακούμε κάποιες φορές να λέγεται, θα πρέπει η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχαμε φτάσει στο Κραν Μοντανά».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή θα ανέμενε κανείς ότι όλοι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει ο Πρόεδρος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αξιοποιώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που είναι ότι σε αυτή τη φάση γίνεται επιτέλους συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας. Εχει τεθεί επιτέλους στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης του στρατού, της αντικατάστασης του συστήματος των εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας. Αυτά θα έπρεπε ως Κυπριακός Ελληνισμός, ως ελληνοκυπριακή πλευρά να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε. Η αντιπολίτευση που γίνεται – πάντα είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά – δεν πρέπει να καταλήγει να αντιστρατεύεται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η τουρκική πλευρά όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να εκτρέψει τη συζήτηση ωσάν το Κυπριακό να ήταν απλώς και μόνο θέμα πολιτικής συμμετοχής, προβάλλει καινοφανείς αξιώσεις, τη γενικευμένη αξίωση για θετική ψήφο παντού και έχει κάθε λόγο να παρακωλύει την προσπάθεια της κας Λουτ.

Θα έπρεπε λοιπόν και θα περιμέναμε ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών, που μπορεί πάντα να υπάρχουν, να υπήρχε μια ενιαία κατεύθυνση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για να διεκδικήσουμε να φέρουμε ξανά την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – ήταν η διαπραγμάτευση του Προέδρου Αναστασιάδη που έφερε για πρώτη φορά σε μια Διάσκεψη των ΗΕ την Τουρκία υπόλογη για τη λύση του Κυπριακού – και εκεί θα πρέπει να κατατείνουμε ξανά αν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό. Το να πολεμάμε όλη μέρα τις θέσεις και τις προσπάθειες που κάνει ο Πρόεδρος, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν δεν θα έπρεπε να έχει η αντιπολίτευση ενημέρωση για αυτά που εισηγείται ο Πρόεδρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενημέρωση υπάρχει και ο πρώτος που ενημερώθηκε για τις σκέψεις για την αποκέντρωση ήταν το Εθνικό Συμβούλιο. Όπως, επίσης, και σε κάθε φάση μετά τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ, οι πολιτικοί αρχηγοί τυγχάνουν ενημέρωσης. Το ζήτημα αυτή την ώρα δεν είναι η ενημέρωση, υπάρχει πλήρης ενημέρωση, το ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς. Όταν βλέπουμε ότι εν ψυχρώ στη διάρκεια των διαβουλεύσεων ανακοινώνονται δημογραφική στοιχεία που δυναμιτίζουν την προσπάθεια, για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίον καθημερινά ασκείται πολεμική στον Πρόεδρο, συγκεκριμένα από το ΑΚΕΛ, δεν διευκολύνει καθόλου την προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Η Τουρκία, από την επ’ αύριο του Κραν Μοντανά, και το πλαίσιο Γκουτέρες προσπαθεί να εξουδετερώσει θέλοντας να απαλείψει οποιεσδήποτε αναφορές στο ζήτημα της ασφάλειας, αλλά και την ίδια αυτή την πρωτοβουλία με την κα Λουτ φαίνεται να προσπαθεί να οδηγήσει σε ματαίωση.

Η δική μας προσπάθεια πρέπει να είναι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να αξιοποιήσει τη θέληση που ευτυχώς δείχνει να έχει ο ΓΓ των ΗΕ για να έχουμε ξανά μια λυσιτελή διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο προς τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η σκέψη του Προέδρου για το θέμα δεν είναι καινούρια, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή «είναι η περισσότερο συμβατή με ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Αντί να οργανωθεί σε εθνοτική βάση και να διαιωνίζονται εθνοτικής λογικής διεκδικήσεις» θα ήταν επωφελές «να υπάρχει η συνεργασία μέσα από πολιτικές συγκλίσεις».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος κατέθεσε αυτή την εισήγηση προσπαθώντας να διευκολύνει τα πράγματα και αυτή η θέση δεν αλλάζει επουδενί τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο ΓΓ των ΗΕ ζήτησε να υπάρξουν νέες ιδέες για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή δεν εκφεύγει του πλαισίου Γκουτέρες, στο οποίο ο ΓΓ είχε ζητήσει «να διευκρινιστεί πού, πώς, πότε μπορεί να υπάρχει ανάγκη για θετική ψήφο. Οι προτάσεις του Προέδρου είναι για να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερη η ανάγκη για θετική ψήφο για να έχουμε την πιθανότητα να συμφωνήσουμε.

Κάποιοι που φαίνεται τελικά να υποστηρίζουν περισσότερο τις τουρκοκυπριακές αξιώσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδικασία σε αδιέξοδο».

Για επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό

Το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών διευρύνεται διαρκώς και αναπτύσσεται αποτελώντας ήδη ένα διεθνές πρότυπο είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών που έχει ήδη αυτές τις μέρες εμπλουτιστεί με την πολύ σημαντική σχέση Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, με ιδιαίτερες μάλιστα προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, συμπληρώνεται με την περαιτέρω προώθηση της τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.

Με τον Λίβανο η συνεργασία συνεκμετάλλευσης στον τομέα της Ενέργειας, η μελέτη διακρατικής συμφωνίας για ενδεχόμενο για υποθαλάσσιο αγωγό, καθώς και η προώθηση διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διεθνής Συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης των ΗΕ επιτρέπουν στο εξής να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις μεγάλες προοπτικές της και η κυπρο-λιβανική σχέση.

Ταυτόχρονα, με τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανία η περαιτέρω προώθηση αυτής της σχέσης αναπτύσσει μια γεωγραφία των τριμερών σχέσεων που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.

Την Κυριακή, θα γίνει στο Αμμάν η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.

Το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών διευρύνεται διαρκώς και αναπτύσσεται αποτελώντας ήδη ένα διεθνές πρότυπο. Εκτός των καθ΄ αυτών πλεονεκτημάτων και του οφέλους για όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, ιδιαίτερα για την Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας ως ενός σταθεροποιητικού ευρωπαϊκού πυλώνα στην περιοχή, αλλά και η δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια.

Αυτό είναι τελικά που έχει αντίκρισμα και στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια πραγματική λύση του Κυπριακού που θα φέρει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία χωρίς την κηδεμόνευση της Κύπρου έξωθεν.

Η Ιορδανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και μέσα στον αραβικό κόσμο, για τις ισορροπίες στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, ενώ έχει παίξει και παίζει ιδιαίτερο ρόλο μαζί με τον Λίβανο, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος. Η Κύπρος, μάλιστα, συμμετέχει και με οικονομική συνεισφορά στα σχετικά προγράμματα στήριξης μέσω των ΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται στην επίσκεψη από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Με την ευκαιρία της τριμερούς, στο Αμμάν θα έχουμε και διμερείς συμφωνίες και συγκεκριμένα θα υπογραφούν Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.

Ταυτόχρονα προωθείται για το άμεσο μέλλον η πολύ σημαντική Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της τριμερούς αυτής σχέσης Κύπρο – Ελλάδας – Ιορδανίας είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ήδη για συμμετοχή από άλλες αραβικές χώρες.

Υπάρχει μάλιστα και ενδεχόμενη διεύρυνσης ήδη σε τετραμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο με συμμετοχή άλλης γειτονικής χώρας.

Την ερχόμενη βδομάδα, 16-18 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία. Έχει ιστορική σημασία αυτή η επίσκεψη, διότι είναι η πρώτη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου στη Γεωργία.

Αποσκοπούμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των ήδη πολύ φιλικών σχέσεων που διατηρούμε με μια χώρα η οποία έχει πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή του Καυκάσου και βρίσκεται ήδη σε σχέση σύνδεσης με την ΕΕ με ζώνη ελευθερίας συναλλαγών. Και αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων, των εμπορικών και άλλων συναλλαγών. Η Γεωργία είναι, εξάλλου, μια χώρα με την οποία μας ενώνει το ομόδοξο, αλλά και ιστορικές καταβολές, αφού είναι γνωστή η έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου από την αρχαιότητα.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου στη Γεωργία θα ανασκοπηθούν και θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και προς τούτο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Εξάλλου, η Κύπρος ενδιαφέρεται και μπορεί να ενισχύσει τη σχέση της Γεωργίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει την Αγία Εβδομάδα μια πολύ Σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα για την οποία θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες».