Βουλή για ΣΚΤ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για παύση του ΥΠΟΙΚ

Μετά από επεισοδιακή συζήτηση, η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για παύση ή παραίτηση Χάρη Γεωργιάδη ως απόρροια για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Απορρίφθηκαν δύο σχέδια απόφασης.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο τοποθετείται επί του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.

Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος τάχθηκαν 32 βουλευτές, 17 εναντίον, ενώ υπήρξαν και 3 αποχές.

Το ψήφισμα κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και καταψηφίστηκε από τον ΔΗΣΥ. Αποχή τήρησαν οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατέθεσε στην Ολομέλεια κείμενο, με τις διαφοροποιήσεις της ΕΔΕΚ από το κείμενο του ψηφίσματος.

Εξάλλου, της έγκρισης του ψηφίσματος προηγήθηκε διήμερη συζήτηση, στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ της Ολομέλειας του Σώματος.

Η Ολομέλεια, επίσης, μετά από θυελλώδη συζήτηση επί της διαδικασίας, καταψήφισε δύο σχέδια απόφασης που κατέθεσαν, τη μία το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Συμμαχία Πολιτών και τη δεύτερη το ΕΛΑΜ.

Με το ψήφισμα, που ενέκρινε η Ολομέλεια, καλείται η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία να συνεχίσουν την διερεύνηση και να οδηγήσουν τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Επίσης, καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών να τερματίσουν την περιφρόνηση απέναντι στο πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής και να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες, που τους αναλογούν.

Επιπλέον, καλείται η κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής, καθώς και την εξεύρεση νόμιμων διόδων, προκειμένου αυτή η περιουσία συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, αποθηκών, συσκευαστηρίων, εργοστασίων, οικοπέδων, έργων τέχνης, να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της.

«Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του, οι οποίοι γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από έγκαιρες αυστηρές προειδοποιήσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Αντί να δράσουν με βάση τις προειδοποιήσεις, τις αποσιώπησαν και τις αγνόησαν και μέσα από αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και απουσία πολιτικής βούλησης, για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη ΣΚΤ σε βιώσιμη τροχιά», αναφέρει το ψήφισμα.

Όπως σημειώνει το ψήφισμα «ως αποτέλεσμα, η ΣΚΤ οδηγήθηκε στην κατάρρευση και σε μία προαποφασισμένη διαδικασία πώλησης σε μια ιδιωτική τράπεζα, στο πλαίσιο μίας κάκιστης και ετεροβαρούς για το κράτος και το φορολογούμενο πολίτη συμφωνίας, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Υπουργός διαβεβαίωνε ακόμα και τη Βουλή, ότι ο Συνεργατισμός θα επέστρεφε πίσω στους πολίτες, και μετέπειτα ότι υπήρχε πληθώρα ενδιαφερομένων επενδυτών για τη ΣΚΤ».

Αναφέρει ακόμα ότι «πέραν των συλλογικών ευθυνών της Κυβέρνησης, κύρια αιτία της κατάρρευσης του ΣΠΤ ήταν οι προσωπικές επιλογές και παραλείψεις του Υπουργού Οικονομικών τόσο για το σχεδιασμό στρατηγικής για την Τράπεζα, όσο και στην επιλογή ατόμων στην ηγεσία της».

« Εκ του αποτελέσματος», προσθέτει, «απέτυχε πλήρως και ως εκ τούτου ο Υπουργός Οικονομικών καλείται σε άμεση παραίτηση ή σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να τον παύσει ως ένδειξη ελάχιστης ανάληψης ευθύνης εκ μέρους τους, δεδομένων των αποφάσεων τους που καθόρισαν την τραγική κατάληξη της Τράπεζας».