Κ.Ε για ταξίδια του ΠτΔ: Δεν θα θα ξαναπροβώ σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα

Για την Κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος αναφορικά με το ζήτημα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Κούσιος είπε ότι στη συνάντηση αυτή «συζήτησαν θέματα επικαιρότητας, το Κυπριακό, τα θέματα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν γενικότερα τον τόπο. Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ για διάφορα θέματα.

Ειδική συζήτηση έγινε για το Κυπριακό, όπου ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του κατόπιν της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι επιμένει και το ΔΗΚΟ για τη χρήση του αεροσκάφους του επενδυτή και ότι παράτυπα δόθηκε πολιτογράφηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για την Κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν. Έχω εκδώσει χθες μια μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία απαντώ σε όλα τα θέματα. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να διαβάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, και είμαι πεπεισμένος ότι εφόσον τη διαβάσει πέραν πάσης αμφιβολίας θα πειστεί για τις θέσεις που έχουν προβληθεί στη χθεσινή μου δήλωση.

Θα συζητηθεί το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή, εκεί θα παρουσιαστούν τα διάφορα θέματα. Πέραν από αυτό, όμως, εγώ θα καλέσω τον κάθε ένα από τους συμπολίτες μας να διαβάσει το κείμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και θα πιστοποιήσει ότι τα όσα αναφέρω σε σχέση με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι τα πραγματικά γεγονότα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ποσό της επένδυσης των έξι επενδυτών είναι διαφορετικό στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή από αυτό που αναφέρει η Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εάν διαβάσετε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή θα δείτε ότι στηρίζεται στις γενικές – τονίζω – εκτιμήσεις που είχε κάνει το Κτηματολόγιο. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν έγιναν εξειδικευμένες εκτιμήσεις για το κάθε ακίνητο και θυμάστε τη συζήτηση που είχε γίνει για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γενικός Ελεγκτής στηρίζει τις απόψεις του πάνω στη γενική εκτίμηση. Το γεγονός παραμένει ένα και αδιαμφισβήτητο. Ο επενδυτής πλήρωσε με τραπεζικά εμβάσματα το ποσό των 19 εκ. 800 χιλιάδων, ποσό που έχουν πάρει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτή την επένδυση, είναι λεφτά που πληρώθηκαν.

Από κει και πέρα αν κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει να πληρώσουν φόρο. Και από κει και πέρα αν κάποιοι έχουν φουσκώσει τις τιμές, που δεν το γνωρίζει η Κυβέρνηση διότι η Κυβέρνηση κοιτάζει και ελέγχει το ποσό της επένδυσης και που πρέπει να αποδεικνύεται η πληρωμή από ειδικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον επενδυτή, πρέπει να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση το συνολικό ποσό που έχει πληρωθεί. Αν κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει να τους καλέσει το Τμήμα Εφόρου Φορολογίας να πληρώσουν τους φόρους τους. Εάν κάποιος πουλήσει ένα ακίνητο πρέπει να πληρώσει φόρο.

Εδώ το τι συζητήθηκε για απώλεια φόρων, όπως το έχω αντιληφθεί, είναι διότι πουλήθηκε εταιρεία και όχι τα ακίνητα αυτά καθ΄αυτά. Και πάλι υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι φόροι. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί συζητούμε για απώλεια φόρων, αφού μπορούμε να επιβάλουμε φορολογία με κάποιες διαδικασίες σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου.

Δεν θα ξαναπροβώ σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, έχει πολυσυζητηθεί, έχει απασχολήσει όλους μας, είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι κάτι που θα βοηθήσει το κράτος να ανταπεξέλθει και να ικανοποιήσει τους πολίτες του, να επικεντρωθούμε στο εθνικό μας πρόβλημα, να ενώσουμε δυνάμεις εκεί που μας ενώνουν και επιτέλους να σταματήσουμε να ανακατασκευάζουμε το ίδιο θέμα ή να το επαναλαμβάνουμε. Ο κόσμος έχει αντίληψη, θα γίνει και η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να το αφήσουμε εκεί».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια συνάντηση με την Εεχνική Επιτροπή Υγείας ενόψει του κορωναϊου.

Η αρμόδια Επιτροπή είχε συζητήσει το θέμα και είχε καταλήξει σε αποφάσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ακκιντζί πήγαν στη συνεδρία της επιτροπής για να δώσουν τις σχετικές οδηγίες και να επιβεβαιώσουν αυτά που είχαν συμφωνηθεί στην Επιτροπή».

Κληθείς να αναφερθεί στην επίσκεψη του Υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Φάλον στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη αυτή του κ. Φάλον, ο οποίος ήταν ξανά στην Κύπρο.

Είναι μια επιβεβαίωση των αναβαθμισμένων σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα ενεργειακά της περιοχής και η παρουσία του εδώ θεωρώ ότι πρέπει να ερμηνευτεί ότι δίνει και κάποια πολιτικά μηνύματα».

Ερωτηθείς αν προχωρούν οι γεωτρήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι γεωτρήσεις προχωρούν, το γεωτρύπανο ήταν στην Αίγυπτο, έχει τελειώσει εκεί τις εργασίες του, μεταβαίνει στον Λίβανο και με την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον Λίβανο θα έρθει στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι το γεωτρύπανο «υπολογίζουμε να έρθει τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου».