Κ.Ε: Ένα συντεταγμένο κράτος, δεν μπορεί να ανέχεται το οργανωμένο έγκλημα

‘Ένα συντεταγμένο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανέχεται το οργανωμένο έγκλημα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς για τις δράσεις του κράτους κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ερωτηθείς ότι «ένα συντεταγμένο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να ανέχεται το οργανωμένο έγκλημα και όταν αυτό εκδηλώνεται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα.

Ο Πρόεδρος, κάνοντας την τοποθέτηση για μηδενική ανοχή του κράτους την ίδια ώρα έχει δώσει οδηγίες στις αρμόδιες Αρχές.

Όταν εκδηλώνονται παράνομες εγκληματικές ενέργειες με τον τρόπο που βλέπουμε και τον οποίον ήδη έχει χαρακτηρίσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όταν βλέπουμε έξαρση, ανάλογες θα είναι και οι απαντήσεις, ανάλογος και ο χειρισμός από τις κρατικές Αρχές και Υπηρεσίες.

Θα πρέπει να παρακολουθήσετε τη δραστηριότητα που θα προτάξουν οι Αρχές ασφαλείας. Υπενθυμίζουμε ότι και αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από εκείνο το ειδεχθές έγκλημα (κατά αστυνομικών) και ότι σε εκείνη την περίπτωση υπήρξε εξιχνίαση».

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στον τομέα της Υγείας η συζήτηση ξεκίνησε από ένα πραγματικά τραγικό περιστατικό, με ένα παιδί που έχασε τη ζωή του. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχει ήδη μια νομική διαδικασία και δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε οποιαδήποτε σχόλια.

Το γεγονός ότι στον τομέα της δημόσιας Υγείας υπάρχουν αδυναμίες, ελλείψεις, δυσλειτουργίες είναι πολύ καλά γνωστό. Για αυτό ακριβώς είναι που επείγει η μεταρρύθμιση και πριν από τη μεταρρύθμιση, που θα είναι το ΓεΣΥ, έχουμε ένα στάδιο που είναι ακριβώς η κυρίως πρόκληση: Η βελτίωση των συνθηκών με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εκεί θα πρέπει να αναλωθούν οι προσπάθειες.

Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος χειρίζεται το θέμα, έχει δηλώσει ετοιμότητα για διάλογο. Εάν υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα από την Κυβέρνηση τότε θα γίνουν, το έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση με αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τα προηγούμενα χρόνια, είτε στο θέμα των νοσηλευτών είτε στο θέμα της αμοιβής των γιατρών είτε στη γενικότερη συμφωνία για να τεθεί επιτέλους σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ. Χρειάζεται διάλογος με διάθεση συνεννόησης και όχι αυτό που βλέπουμε να υπάρχει, δηλαδή απεργιακά μέτρα. Πιστεύω ότι η ίδια η κοινωνία τοποθετείται και έχει άποψη».

Ερωτηθείς αν βλέπει άλλα κίνητρα πίσω από απεργίες είπε ότι «δεν θέλουμε να σχολιάσουμε με οποιονδήποτε τρόπο αυτές τις αποφάσεις, σίγουρα όμως δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Χρειάζεται διάλογος, όταν υπάρχουν αδυναμίες, προβλήματα, για να ληφθούν μέτρα. Διάλογος δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες απεργιακές, αυτό είναι οικουμενικά πολύ καλά γνωστό.

Ο Υπουργός έχει καλέσει σε διάλογο εννοώντας ότι θα εγκαταλειφθεί αυτή η προσέγγιση της σύγκρουσης. Το τραγικό περιστατικό δεν δίνει κάποιο σύνθημα για σύγκρουση, αλλά δίνει την ευκαιρία και την τεράστια υποχρέωση να αντιληφθούμε όλοι τις ευθύνες μας, η πολιτεία την ευθύνη της και βεβαίως οι εμπλεκόμενοι που είναι και οι γιατροί και άλλοι παράγοντες στο σύστημα. Να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια απαράδεκτα περιστατικά».