Κ. Εκπρόσωπος: Είναι ώρα συλλογικής δράσης για να φέρουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει

“Είναι η ώρα για όλους μας, από το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επιχειρήσεις, μέχρι την κοινωνία και τον απλό πολίτη, να δράσουμε συλλογικά για να φέρουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει, εκεί που αξίζει στον κόσμο της Κύπρου”.

Αυτό είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης προσθέτοντας πως “η ιστορία του τόπου αποδεικνύει ότι πρόκειται για λαό με ιστορία που πέρασε πάμπολλα δεινά, όμως άντεξε και ξαναξεκίνησε από το μηδέν”.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στις βασικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση των μέτρων της Κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, ήταν και η μείωση των επιτοκίων.

“Το θεωρούσαμε και το θεωρούμε ως κάτι εκ των ων ουκ άνευ για να έχουμε μια αποτελεσματική και με προοπτική επανεκκίνηση της οικονομίας. Η προσπάθεια φαίνεται ότι αποδίδει και απέδωσε”, σημείωσε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση των καταθετικών επιτοκίων από την 1η Μαϊου και εν συνεχεία αναμένεται και η μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

“Είναι κάτι που θεωρούμε ως υπόβαθρο επί του οποίου θα κτιστεί η ομαλοποίηση της αγοράς και ταυτόχρονα η δυνατότητα νέων επενδύσεων και η δυνατότητα για άλλους παίκτες να μπουν στην αγορά, με στόχο όντως να έχουμε ανάπτυξη και προοπτική”, συμπλήρωσε.

Άλλο θετικό γεγονός για την οικονομία, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να διοριστεί και η νέα ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου.

Ηταν πεποίθηση της Κυβέρνησης, σημείωσε, ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει το συντομότερο, έπρεπε η Τράπεζα Κύπρου να μην παραμείνει άλλο σε καθεστώς διαχείρισης και εξυγίανσης.

Μετά από συνεργασία της Κεντρικής Τράπεζας με το Υπουργείο Οικονομικών, είπε, φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση σε ομαλοποίηση με το διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου τις επόμενες ώρες.

Σημείωσε πως το νέο ΔΣ θα έχει όντως βαρύ έργο. “Κανείς δεν το αμφιβάλλει αυτό, αλλά αναλαμβάνει να επαναφέρει σε ρυθμούς ομαλότητας μια συστημική τράπεζα του τόπου, η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά πράγματα του τόπου και ελπίζουμε να συνεχίσει με ανάλογο ρόλο”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, γίνονται καθημερινές διαβουλεύσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας – Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας, με στόχο τη χαλάρωση των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

“Είναι ίσως η βάση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε μια περαιτέρω χαλάρωση η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος και ομαλοποίηση έτσι ώστε η κατάσταση στο χρηματοοικονομικό τομέα, που είναι από τα βασικά υπόβαθρα της οικονομίας μας, μέρα με τη μέρα θα γίνεται καλύτερη και να δίνεται η δυνατότητα για να έχουμε τη νέα αρχή στην οικονομία μας που όλοι αποζητούμε”, συμπλήρωσε.

Όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ενδείξεις που δημιουργούν ένα πιο θετικό κλίμα από αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα και ελπίζουμε και στους πρωταγωνιστές της αγοράς και στον απλό πολίτη να δώσουν τη σαφή απόδειξη ότι θα μπούμε επιτέλους σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων.

Επαναλαμβάνω, είπε, τη γενική έκκληση ότι, είναι η ώρα για όλους μας, από το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επιχειρήσεις, μέχρι την κοινωνία και τον απλό πολίτη, να δράσουμε συλλογικά για να φέρουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει, εκεί που αξίζει στον κόσμο της Κύπρου.

“Η ιστορία του αποδεικνύει ότι πρόκειται για λαό με ιστορία που πέρασε πάμπολλα δεινά, όμως άντεξε και ξαναξεκίνησε από το μηδέν”, κατέληξε.