Κ.Α: Με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας έγινε η πώληση

Ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Τώνης Αντωνίου, σε  δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΔΣ των ΚΑ με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον ΓΓ του κόμματος Αντρο Κυπριανού, ανέφερε ότι η απόφαση για πώληση της χρονοθυρίδας των Κυπριακών Αερογραμμών στο Χίθροου στην εταιρεία American Airlines λήφθηκε με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας.

“Και εφόσον το συμφέρον είναι να παραμείνει η εταιρεία, πρέπει να αποδείξουμε στην επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ ότι συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει. Η χρονοθυρίδα ήταν απαραίτητο στοιχείο το οποίο θα δώσει τη βιωσιμότητα που είναι τόσο αναγκαία. Τα 31 εκατ. δολάρια που παραλάβαμε σήμερα θα τοποθετηθούν σε κλειστούς λογαριασμούς και θα χρησιμοποιηθούν το 2015”, είπε ο κ Αντωνίου και διέψευσε όσα λέγονται περί χρησιμοποίησης των χρημάτων αυτών για να κλείσουν `μαύρες τρύπες”.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι οι ΚΑ θα χρησιμοποιούν από τον Σεπτέμβρη το αεροδρόμιο του Στάνστετ του Λονδίνου με πιθανή μείωση μάλιστα των ναύλων.

“Το Χίθροου είναι ένα μεγάλο αεροδρόμιο, όμως είναι και το πιο ακριβό. Όλα τα κόστη που έχει τα επωμίζονται τα ναύλα μας τα οποία πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος και ο τουρίστας. Το Στάνστετ είναι η επιλογή μας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, είναι ένα πιο φθηνό αεροδρόμιο, η απόστασή του από το βόρειο Λονδίνο είναι ακριβώς η ίδια όπως το Χίθροου και ευελπιστούμε ότι θα προσφέρουμε χαμηλότερα ναύλα”, είπε.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι οι ΚΑ κατέχουν “μόνο το 7% της επιβατικής κίνησης από το Λονδίνο, και όταν μιλούμε για Λονδίνο είναι για άλλα τρία με τέσσερα αεροδρόμια γύρω από το Λονδίνο, άρα συνολικά το 93% δεν προτιμούν τις ΚΑ”.

Οπως σημείωσε, “ο αποκλεισμός του Λονδίνου δεν ευσταθεί με το να φύγεις από το Χίθροου και να πας σε ένα πιο οικονομικό αεροδρόμιο”.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξουν άλλα ναύλα, καθώς όπως είπε, η εταιρεία έχει την ευχέρεια όταν εξοικονομεί κόστη να τα μεταβιβάζει στον Κύπριο επιβάτη.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη των πιλότων ότι η πώληση της χρονοθυρίδας αποτελεί ταφόπλακα για τις ΚΑ, είπε ότι οι πιλότοι δικαιούνται να έχουν οποιαδήποτε άποψη, σημειώνοντας ότι “τα τεχνοκρατικά κριτήρια τα οποία είναι μπροστά στο ΔΣ και είναι με βάση αυτά που λαμβάνονται αποφάσεις, άλλα λέγουν”.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις προσωπικού, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι οι απολύσεις ήταν συμφωνημένες στις 490 από τότε που ανέλαβε το ΔΣ και υπολείπονται άλλες 50-60 απολύσεις.

“Εάν προχωρήσουμε με το θέμα της τροφοδοσίας, εκεί νομίζω ότι ολοκληρώνουμε και τις απολύσεις που δεν πρέπει να είναι απολύσεις διότι ο στόχος μας εάν είναι να συμφωνήσουμε με κάποιο στρατηγικό επενδυτή να συν-διευθύνουμε το τμήμα τροφοδοσίας, οι περισσότερες θέσεις εάν όχι όλες θα διατηρηθούν και αυτή είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει”, συμπλήρωσε.

Στις δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι θέση αρχής του ΑΚΕΛ, είναι ότι ο εθνικός αερομεταφορέας πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του, σε υγιείς βάσεις, και όχι να είναι ένας ζημιογόνος εθνικός αερομεταφορέας αλλά ούτε και να ξεπουληθεί στα όποια ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες για διάσωση της εταιρείας και κάλεσε την Κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες που θα διευκολύνουν την εταιρεία να συνεχίσει τη λειτουργία της και να διασφαλίσει ότι το μέλλον της εταιρείας θα είναι καλύτερο, τόσο σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση διευκολύνσεων από την ΕΕ αλλά και σε ζητήματα επενδυτών.

Εξέφρασε τη δυσφορία του ΑΚΕΛ για το ζήτημα της χρονοθυρίδας, λέγοντας ότι η λήψη της όποιας απόφασης πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα τα οποία θα αναλύσουν οι εμπειρογνώμονες. Απαίτηση του ΑΚΕΛ, είπε, ήταν να γίνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε πολιτική άποψη. Αντί αυτού, είπε, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων. Επίσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “μας έχει ενοχλήσει αφάνταστα ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η Επιτροπή και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι σήμερα, το ΑΚΕΛ άκουσε τις απόψεις του Προέδρου της εταιρείας, αλλά δεν άκουσε τις απόψεις από άλλους, ούτε τις απόψεις των ειδικών για το ζήτημα της χρονοθυρίδας για να μπορεί το κόμμα να έχει ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. “Και θεωρώ ότι αυτό ήθελε να κάνει η Βουλή και δυστυχώς δεν της επιτράπηκε να ασκήσει αυτόν τον καλώς νοούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το κόμμα ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΔΣ την μελέτη κυπριακής εταιρείας για την πορεία εξυγίανσης της εταιρείας. “Δεν την έχουμε στα χέρια μας, δεν ξέρουμε τι προνοεί και ούτε τους στόχους της. Θέλουμε να γνωρίζουμε για να εκφράσουμε ολοκληρωμένη άποψη”, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ είπε ότι συμφωνεί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ στην τοποθέτησή του ότι οι ΚΑ πρέπει να επιβιώσουν για σκοπούς εθνικού συμφέροντος και ότι η διαφάνεια είναι απαραίτητη.

Οπως είπε, το ΔΣ ξεκίνησε μια σειρά επαφών με τα κόμματα για να δείξει ότι τα τεκταινόμενα στις ΚΑ δεν είναι μυστικά, είναι προς χρήση όλων των κομμάτων και της Βουλής ειδικότερα.

Ο κ. Αντωνίου είπε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η συνεδρίαση στη Βουλή πρέπει να είναι κεκλεισμένων των θυρών καθώς και ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει και το θέμα των επενδυτών, το οποίο χαρακτήρισε πολύ απαραίτητο.