Κύκκου Νικηφόρος: Αν λέω ψέματα να βγάλω τα ράσα …

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου,  σε μια συνεδρία που χαρακτηρίστηκε από ψηλούς τόνους και έντονες τοποθετήσεις, συζήτησε την Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για Παράνομο Κτηνοτροφικό Υποστατικό Εντός της Περιοχής του Δικτύου «NATURA2000» στους γκρεμούς του Χανουτάρη, το οποίο ενοικίασε η Μητρόπολη Κύκκου στον κτηνοτρόφο.

Μεταξύ των διαπιστώσεων στις οποίες προέβησαν Βουλευτές είναι η έλλειψη συντονισμού και οι αντικρουόμενες θέσεις των Υπηρεσιών. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι επισκέφθηκε η ίδια το υποστατικό του «άρκου», ο οποίος εκτρέφει μόνο την κατσίκα του Μαχαιρά η οποία τείνει προς εξαφάνιση και πρέπει να τροποποιηθούν νομοθεσίες ώστε να καλυφθούν κενά τα οποία εξυπηρετούν την ύπαρξη των ειδών να μπορούν να συνυπάρχουν.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος παραδέχθηκε ότι στην περίπτωση της συγκεκριμένης ανάπτυξης αυθαιρέτησε.

Πρόσθεσε πως αυτό επισυνέβη από άγνοια και στην προσπάθεια του να σώσει έναν πολύτεκνο που αυτοκτονούσε.

Έκανε λόγο για πόλεμο κατά του ιδίου και της Μητρόπολης, κατονόμασε συγκεκριμένο άτομο ενώ απευθυνόμενος στον Γενικό Ελεγκτή, του είπε να έχει υπόψη ότι Summum jus, summa injuria, δηλαδή υπέρτατη δικαιοσύνη, υπέρτατη αδικία. Σε ό,τι αφορά την κατοικία εντός του κτήματος που ενοικιάστηκε στο βοσκό, είπε ότι αυτή ανεγέρθηκε το 1960. Πρόσθεσε «Αν λέω ψέματα να βγάλω τα ράσα».

Έντονη ήταν και η τοποθέτηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, που είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έλαβε υπόψη μελέτη του Τμήματος για τις θετικές επιπτώσεις τις βόσκησης στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Είπε επίσης στον Γενικό Ελεγκτή ότι αναφέρθηκε σε αυξημένο αριθμό αιγών στο υποστατικό προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου παρατήρησαν ότι ο Γενικός Ελεγκτής έκανε τη δουλειά του ως όφειλε και ότι τα προβλήματα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Πηγή: ΚΥΠΕ