Κυβέρνηση Σαμαρά: Δόση και αναβάθμιση σκέπασαν τα «αγκάθια» στη σύσκεψη στο Μαξίμου

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα έμειναν στα «ρηχά» αποφεύγοντας να ανοίξουν θέμα ανασχηματισμού ή εκλογικού νόμου. Χαμόγελα στο Μαξίμου για την απόφαση της S&P να αναβαθμίσει κατά έξι βαθμίδες την Ελλάδα.

Το κλίμα ευφορίας από την καταβολή της δόσης και της είδησης ότι η Standard & Poor’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας από το SD (επιλεκτική χρεοκοπία) σε B- και μάλιστα με σταθερή προοπτική,  λόγω της απομάκρυνσης του Grexit, ήταν αρκετά για να σκεπάσουν όλα τα αγκάθια που έχει μπροστά της η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για το κλίμα που συνάντησε στις Βρυξέλλες-στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής –αποφεύγοντας να ανοίξει θέματα όπως ο ανασχηματισμός ή αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έξω από το Μαξίμου φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το κόμμα του τάσσεται σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάθε άλλο παρά θέλουν να ανοίξουν τώρα θέματα που θα επεκταθούν και στην αλλαγή του εκλογικού χάρτη με το «σπάσιμο» μεγάλων περιφερειών σε μία συζήτηση που κατά τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να οδηγήσει άμεσα σε μία συναινετική βάση συζήτησης.

Αντιθέτως, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της κατανομής της δόσης προκειμένου να υπάρξει μία γενικότερη αλλαγή κλίματος στην αγορά με τόνωση της ρευστότητας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μαστίζεται δραματικά από την ανεργία κυρίως στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τους εταίρους του τις κινήσεις που κάνει για τις αποκρατικοποιήσεις και την τόνωση της επιχειρηματικότητας μετά και τη συνάντηση που είχε με τα στελέχη μεγάλων πολυεθνικών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο συντονισμός στην κυβερνητική λειτουργία ετέθη ακροθιγώς από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά όπως όλα δείχνουν τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπίζονται είτε εντός της βουλής, είτε μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων κάτι που σημαίνει πως μαζί με τον ανασχηματισμό «παγώνει» και η συζήτηση περί της σύστασης κομματικής επιτροπής από στελέχη των τριών κομμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συζήτηση ετέθη και το θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ υπό το πρίσμα της σοβαρής εμπλοκής που έχει προκύψει με την απόφαση του Πρωτοδικείου και την προτροπή του Γιάννη Στουρνάρα προς την εταιρεία να συνεχίσει να το εισπράττει μέσω των λογαριασμών παρά τη δικαστική απόφαση.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι εάν υπάρξει σοβαρό κενό στα κρατικά έσοδα –υπολογίζεται πάνω από 1,7 δις ευρώ –τότε η κυβέρνηση βάσει του μνημονίου είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στη λήψη ισοδύναμων μέτρων ακόμη και μέσω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά εξετάζεται από τους κυβερνητικούς εταίρους στην Αθήνα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ,τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης ,με τη στάση τους εντός της σύσκεψης, έδειξαν να μη διαφωνούν με τις έως τώρα κινήσεις του υπουργού των Οικονομικών.