Καταδίκη ψυχιάτρου στη Γαλλία για έγκλημα ασθενούς της- Διχάζει η απόφαση

Η καταδικαστική απόφαση κατά της ψυχιάτρου έχει διχάσει την κοινή γνώμη και τους δικαστές στη Γαλλία. Όφειλε να γνωρίζει πόσο ικανός ήταν για εγκληματική πράξη ο ασθενής της; Και αν ναι, έπρεπε να εισηγηθεί τον εγκλεισμό του ή να προσπαθήσει για τη θεραπεία του;

Η 58χρονη Ντανιέλ Καναρελί, κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ανθρωποκτονία την οποία διέπραξε ασθενής της Ζοέλ Γκαγιάρ. Όφειλε να γνωρίζει πόσο ικανός ήταν για εγκληματική πράξη ο ασθενής της; Και αν ναι, πως έπρεπε να ενεργήσει; Και, κυρίως πως θα αντιδρούν από εδώ και πέρα, μετά την καταδίκη της ψυχιάτρου οι συνάδελφοί της μπροστά σε ψυχικά ασθενείς, που ενδεχομένως κάποια στιγμή διαπράξουν έγκλημα;

Με ιδιαιτέρως σοβαρή ψύχωση, ο Γκαγιάρ μπαινόβγαινε στα ψυχιατρικά καταστήματα. Τον Μάρτιο του 2005, μετά από συνεδρία με τη ψυχίατρο του, την Καναρελί, ο Γκαγιάρ σκότωσε με τσεκούρι τον 80χρονο Ζερμέν Τραμπίκ.

Το δικαστήριο της Μασσαλίας έκρινε ότι η 58χρονη ψυχίατρος διέπραξε “σοβαρό λάθος” επειδή δεν αντελήφθη ότι ένας ασθενής της , τον οποίο παρακολουθούσε επί τέσσερα χρόνια, συνιστούσε “δημόσιο κίνδυνο”

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και θα πληρώσει αποζημίωση ύψους 8.500 ευρώ στα παιδιά του θύματος. Οι συνήγοροί της υποστήριξαν ότι η απόφαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών. “Αν οι ψυχίατροι ζουν με το φόβο ότι μπορεί να καταδικαστούν, πιθανότατα θα οδηγηθούν σε πιο σκληρά θεραπευτικά μέσα για τους ασθενείς”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιλβέν Ποντιέ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η Καναρελί θα έπρεπε να έχει ζητήσει τον εγκλεισμό του Γκαγιάρ σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο ή να τον παραπέμψει σε κάποιον άλλο γιατρό, όπως είχε προτείνει ένας συνάδελφός της. Η επίμονη άρνησή της ισοδυναμούσε με “τύφλωση”, είπε ο δικαστής Φαμπρίς Καστολντί.