ΚΤΚ: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα – Μένουν 18ΣΠΙ

Έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, δηλώνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μετά το πέρας της αξιολόγησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τους διεθνείς δανειστές μας.

Σε μια εκτεταμένη ανακοίνωση, η ΚΤΚ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει νέα μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο πέραν από αυτή που έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς όλες οι άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις θα επιτευχθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων ή με χρήματα από το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζει ότι από τα €10 δις χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Κύπρο, ποσό μέχρι €2,5 δις μπορεί να διατεθεί για τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα ποσό μέχρι €1,5 δις μπορεί να διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ ποσόν μέχρι €1 δις για ανακεφαλαιοποίηση των άλλων εμπορικών τραπεζών και για τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν.

Για την Τράπεζα Κύπρου, η ΚΤΚ αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση της έγινε με την συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων της τράπεζας και μέσω της μερικής μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές.

Σημειώνει εξάλλου ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας (ΛΤ), σε συνδυασμό με ορισμένα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού, μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

“Οι ανασφάλιστες καταθέσεις της ΛΤ θα αποζημιωθούν εν μέρει όταν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΤ τεθούν υπό εκκαθάριση και αυτό περιλαμβάνει τις εναπομένουσες δραστηριότητες της ΛΤ στο εξωτερικό και τις μετοχές της ΤΚ τις οποίες έλαβε η ΛΤ ως αποζημίωση για τη μεταβίβαση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεών της στην Τράπεζα Κύπρου”, αναφέρεται.

“Η μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο των δύο τραπεζών έχει πλέον ολοκληρωθεί και η νέα οντότητα που προέκυψε διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια σε επίπεδο που μπορεί να αντέξει ενδεχόμενες μελλοντικές ζημιές στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο”, αναφέρεται.

Η ΚΤΚ υπογραμμίζει πως όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, πρέπει να επιτύχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% μέχρι το τέλος του 2013, ως προϋπόθεση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Για την Ελληνική Τράπεζα, η ΚΤΚ σημειώνει πως η ίδια η τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει ότι στοχεύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις οι οποίες έχουν τεθεί στο πρόγραμμα και σημειώνει πως αν τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα τότε θα καλυφθούν από το πρόγραμμα.

Θα απομείνουν 18 ΣΠΙ

Για τον Συνεργατισμό, η ΚΤΚ σημειώνει ότι για να εξασφαλιστεί ότι ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας είναι βιώσιμος, με κατάλληλες δομές διακυβέρνησης, η ΚΤΚ, σε συνεργασία με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, σχεδίασε στρατηγική για τη μεταρρύθμιση του τομέα η οποία περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις βάσει της οποίας θα παραμείνουν 18 οικονομικά εύρωστα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Αναφέρει ακόμη ότι τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα σύντομα θα είναι εποπτευόμενα από την ΚΤΚ για την εξασφάλιση της εφαρμογής κοινών κανόνων, κανονισμών και εποπτείας που εφαρμόζονται σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ΚΤΚ σημειώνει ότι δεδομένης της κριτικής για τις δομές διακυβέρνησης που υπήρχαν μέχρι πολύ πρόσφατα, η ΚΤΚ θα θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και για τη χορήγηση δανείων σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο διαφανής και αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση.

Η ΚΤΚ εξαγγέλλει ακόμη ότι για να ενισχυθεί η ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν κραδασμούς, η ΚΤΚ θα επανεξετάσει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με την διαδικασία χορήγησης δανείων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης καθώς και των προβλέψεων, ώστε να εντοπίσει τυχόν κενά και να τα αντιμετωπίσει αναλόγως.

Τέλος, για την καλύτερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών και για να καταστεί δυνατή η καλύτερη τιμολόγηση των δανείων, σύμφωνα με το σύνολο του χρέους των δανειοληπτών, οι Αρχές θα δημιουργήσουν, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, το Αρχείο Πιστωτικών Πληροφοριών Πελατών Τραπεζών.

Αναφέρει ακόμη ότι οι Αρχές θα θεσπίσουν πλαίσιο για εφαρμογή του από τα πιστωτικά ιδρύματα, για την διαχείριση δανειοληπτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Για την οικονομική διαφάνεια, η ΚΤΚ σημειώνει ότι οι συστάσεις του ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησαν η Moneyval και ο οίκος Deloitte θα υλοποιηθούν ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης.

Ανακοινώνει ακόμη ότι θα δημιουργηθεί μητρώο καταπιστευμάτων και θα αξιολογηθεί η λειτουργία του Εφόρου Εταιρειών από ανεξάρτητο φορέα, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με μονάδες πληροφοριών του εξωτερικού.

Τέλος, για περιοριστικά μέτρα, η ΚΤΚ η περαιτέρω χαλάρωσή μέχρι την πλήρη άρση τους, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα των Αρχών.