Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός δεν αρκεί για να σταματήσει η εξάπλωση των μεταλλάξεων

Κορωνοϊός: Ο εμβολιασμός δεν αρκεί για να σταματήσει η εξάπλωση των μεταλλάξεων

Ο εμβολιασμός δεν αρκεί από μόνος του για να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, προειδοποιούν ερευνητές.

Όπως επισημαίνουν, οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να λάβουν και άλλα μέτρα, για να εμποδίσουν την εξάπλωση, μέχρι σχεδόν όλοι να έχουν εμβολιαστεί.

Τα ευρήματά τους, σύμφωνα με το CNN, δημοσιεύτηκαν στο Nature Scientific Reports και ενισχύουν την πρόσφατη απόφαση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων (CDC), η οποία συναντά αντιδράσεις και σύμφωνα με την οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν και πάλι μάσκες σε περιοχές με παρατεταμένη ή υψηλή μετάδοση.

«Διαπιστώσαμε ότι ένας γρήγορος ρυθμός εμβολιασμού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους», έγραψε η ερευνητική ομάδα. Ωστόσο, «όταν μια χαλάρωση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων σημειώθηκε σε μια περίοδο που τα περισσότερα άτομα του πληθυσμού είχαν ήδη εμβολιαστεί, η πιθανότητα εμφάνισης ενός ανθεκτικού στελέχους αυξήθηκε σημαντικά».

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα άτομα πρέπει να εξετάσουν τη διατήρηση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων και συμπεριφορών μείωσης της μετάδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου του εμβολιασμού», ανέφεραν ακόμη.

«Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, το ανθεκτικό στο εμβόλιο στέλεχος έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του αρχικού στελέχους», δήλωσε στους δημοσιογράφους o Simon Rella του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας, ο οποίος εργάστηκε στη μελέτη.

«Αυτό σημαίνει ότι το ανθεκτικό στο εμβόλιο στέλεχος εξαπλώνεται στον πληθυσμό πιο γρήγορα σε μια περίοδο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», συμπλήρωσε.

Αν όμως οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις -όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις- διατηρηθούν, είναι λιγότερο πιθανή η εξάπλωση του ιού και η αλλαγή του.

«Υπάρχει μια πιθανότητα τότε να αφαιρεθούν οι μεταλλάξεις που είναι ανθεκτικές στα εμβόλια από τον πληθυσμό», είπε ο Rella.

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψει αυτές τις αλλαγές. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να άρουν τους περιορισμούς, με στόχο να επιβραβεύσουν τις εμβολιαστικές προσπάθειες.

Αυτό πιθανότατα να ισχύει ακόμη περισσότερο με ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος, όπως η μετάλλαξη Delta, δήλωσε ο Fyodor Kondrashov, επίσης από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας.