ΚΟΠ: Αίτηση ένταξης τ/κ πριν το τέλος του χρόνου

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης, σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, στη Λεμεσό.

Πριν από το τέλος του 2014, οι Τουρκοκύπριοι θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στην ΚΟΠ, ενδεχόμενα με όρους, «κάτι όμως που θα χειριστούμε ανάλογα γιατί η συμφωνία της Ζυρίχης δεν προβλέπει όρους», δήλωσε

Ο κ. Κουτσοκούμης αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία του στους φακέλους που στάληκαν από την ΟΥΕΦΑ για πιθανούς στημένους αγώνες τον περασμένο χρόνο και που ανήλθαν σε εννέα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βία και στην κάρτα φιλάθλου, εκφράζοντας αποφασιστικότητα να προχωρήσει με το θέμα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατά τις εργασίες της Συνέλευσης εγκρίθηκαν τα ακόλουθα: Λογοδοσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για την ποδοσφαιρική περίοδο 2013 – 2014, Οικονομικός απολογισμός για το οικονομικό έτος 2013 – 2014 και εκθέσεις ελεγκτών και εξελεγκτικής επιτροπής, Νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για την ποδοσφαιρική περίοδο 2014 – 2015. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν από τη Συνέλευση ο εκπρόσωπος της Αγίας Νάπας Πανίκος Τσόκκος και ο εκπρόσωπος του Οθέλλου Αθηαίνου Ανδρέας Καϊλας.

Κατά τη Συνέλευση έγινε εκλογή νέας εξελεγκτικής επιτροπής για την περίοδο 2014 – 2015, με εκπροσώπηση από το ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια και τη Δόξα Κατωκοπιάς, και έγινε εκλογή ελεγκτών για την περίοδο 2014 – 2015.

Λήφθηκε απόφαση επί αιτήσεων νέων Σωματείων για εγγραφή στην ΚΟΠ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν οι ομάδες ΑΕΝ Αγίου Γεωργίου Βρυσούλλων / Αχερίτου και Κούρρης Ερήμης.

Στο μεταξύ, πριν από τις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε η Καταστατική Συνέλευση που προχώρησε σε τροποποιήσεις άρθρων του Καταστατικού και των Κανονισμών.

Τροποποίηση του καταστατικού αναφορικά με τα σωματεία και το Πρωτάθλημα Δ’ Κατηγορίας, αφού από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2015-16 θα διοργανώνεται από την ΣΤΟΚ.

Σύνθεση Γενικής Συνέλευσης, Διοικητικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι δύο ομάδες που διαβαθμίζονται από το Πρωτάθλημα Α` Κατηγορίας συνεχίζουν να εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση για μια ακόμη χρονιά.

Καταργείται η θέση του Β` Αναπληρωτή Προέδρου ΚΟΠ.

Δίνεται δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο να συστήνει εφετείο Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών που θα εξετάζει μόνο εφέσεις σε αποφάσεις της ΕΕΔ.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης, σε ομιλία του στην Συνέλευση είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ποδόσφαιρο έχασε σχεδόν όλους του τους χορηγούς, συμπεριλαμβανομένης και της Κυβέρνησης.

«Χωρίς υπερβολή θα πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη αν όχι και ευρύτερα όπου το άμεσο εισόδημα της πολιτείας από τα σωματεία υπερβαίνει κατά πολύ τις όποιες επιχορηγήσεις λαμβάνουμε. Πληρώνουμε δηλαδή, περισσότερους φόρους σε σχέση με τις χορηγίες που λαμβάνουμε. Σαν αποτέλεσμα, είδαμε και αυτή την χρονιά σωματεία να κλείνουν και άλλα να βρίσκονται στο παρά πέντε για να κλείσουν. Μικρά και μεγάλα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον απολογισμό της χρονιάς από τον κ. Κουτσοκούμνη, η ΚΟΠ επιχορήγησε το ποδόσφαιρο με το ποσό των 3 εκατομμυρίων και 200 χιλιάδων ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ χορηγιών ΚΟΠ.

Αναφερόμενος στις διεθνείς επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε ότι το ποδόσφαιρο και πάλι βγάζει την μικρή Κύπρο ασπροπρόσωπη στο διεθνή χώρο και τις δίνει και πάλι το χαμόγελο και την ελπίδα.

«Εύγε και στα δύο σωματεία που μας έχουν κάνει όλους περήφανους και μας έχουν επαναβεβαιώσει την αισιοδοξία μας για τη δουλειά που όλοι διενεργούμε στο χώρο μας, κυριότερα όμως την δουλειά που εσείς, οι παράγοντες και οι ομάδες σας επιτελείτε, καθιερώνοντας το κυπριακό ποδόσφαιρο στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Συγχαρητήρια εκφράζω και προς την Ομόνοια, η οποία στο παρά κάτι δευτερόλεπτα θα έκανε το μεγάλο της προσωπικό βήμα, στην ΑΕΛ και τον Ερμή Αραδίππου για την παρουσία τους και την προσπάθεια. Εύχομαι στο ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα καλή συνέχεια. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσοκούμνης αναφερόμενος στη συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους, είπε ότι εκτός απροόπτου αναμένει ότι πριν το τέλος του έτους, οι Τουρκοκύπριοι θα υποβάλουν αίτηση ένταξης, ενδεχόμενα με όρους, «κάτι όμως που θα χειριστούμε ανάλογα γιατί η συμφωνία της Ζυρίχης δεν προβλέπει όρους», όπως είπε.

Αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές επιτυχίες στο Futsal όπου η ομάδα του ΑΠΟΕΛ έλαβε για πρώτη φορά στο UEFA Futsal Cup και κατάφερε μέσα από τον όμιλο της και με το αήττητο, να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης όπου θα λάβουν μέρος οι καλύτερες 28 ομάδες της Ευρώπης.

«Ευχόμαστε στο ΑΠΟΕΛ κάθε επιτυχία. Στο γυναικείο επίσης η μόνιμη πρωταγωνίστρια, η ομάδα του Απόλλων Ladies μετά και την παράδοση που έχει δημιουργήσει στο θεσμό του UEFA Women’s Champions League, κατάφερε και φέτος να προκριθεί στις 32 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και συνεχίζει. Καλή επιτυχία και στις Ladies. Οι πιο πάνω επιτυχίες, πάντα τηρουμένων των αναλογιών, είναι εφάμιλλες με τις επιτυχίες των ανδρών Α’ κατηγορίας στην Ευρώπη. Το ποδόσφαιρο αγωνιστικά ανθίζει σε όλες του τις εκφράσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη βία και την Κάρτα Φιλάθλου, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε ότι οι ζημιές σε κάποια σωματεία από τις ενέργειες των οπαδών τους έχουν ξεπεράσει τα τελευταία πέντε χρόνια το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Χρήματα που τόσο έχουν ανάγκη τα σωματεία μας σήμερα σπαταλώνται δυστυχώς σε τιμωρίες. Ας αναλογιστούν οι παράγοντες μας ότι το εισόδημα από αυτά τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο από το έξοδο και ας ενεργήσουν ανάλογα», συμπλήρωσε.

Η κάρτα φιλάθλου, συνέχισε, παρουσιάζεται σαν αναγκαιότητα πλέον έστω και αν ο υποφαινόμενος θα προτιμούσε να μην ήταν.

«Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας της κάρτας μαζί με άλλα συστήματα που θα εγκατασταθούν στα στάδια είναι η κατάργηση της ανωνυμίας του φιλάθλου, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι οργανωμένοι όχι όμως οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι. Θα προχωρήσουμε με την κάρτα και τα υπόλοιπα συστήματα έστω υπό τον ΚΟΑ ή την ΚΟΠ και θα καταργήσουμε αυτή την ανωνυμία. Οφείλουμε να προστατέψουμε το άθλημα και θα το πράξουμε. Λεπτομέρειες για την κάρτα θα συζητήσουμε σε άτυπη γενική συνέλευση αν την έκδοση της θα αναλάβει η ΚΟΠ. Θα περιμένουμε να μάθουμε τις αποφάσεις ΚΟΑ. Δυστυχώς για λόγους που πραγματικά μας διαφεύγουν, η κάρτα φιλάθλου έχει γίνει πολιτικό θέμα, ωσάν και τα πολιτικά μας κόμματα δεν έχουν πιο σοβαρές υποθέσεις να επιληφθούν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους στημένους αγώνες, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε ότι κατά την περσινή χρονιά είχαν φτάσει 9 φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ για πιθανούς στημένους αγώνες.

«Θα ήθελα να αναλογιστείτε όλοι τη ζημιά που διενεργείται στο κυπριακό ποδόσφαιρο από τους στημένους αγώνες και να δράσετε για την καταπολέμηση του φαινομένου στη Κύπρο. Δεν πείθουν κάποιοι όταν σφυρίζουν αδιάφορα και όταν στα ράδια και τηλεοράσεις προκαλούν την αστυνομία να βρει τους πραγματικούς ενόχους ενώ γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι για την αστυνομία, με το σημερινό νομικό καθεστώς, να βρει τους ενόχους», κατέληξε.