Ακούει κάποιος από το υπουργείο Εξωτερικών;

Σε μία εποχή που η Αλβανία κόπτεται για την ελληνοαλβανική φιλία ενώ παράλληλα επιθυμεί διακαώς την ένταξή της στην Ευρώπη,  η έκδοση ενός βιβλίου με υβριστικό περιεχόμενο για τους Έλληνες “σπάει ταμεία” στη γειτονική χώρα. Δεν πρόκειται για το βιβλίο ενός άγνωστου συγγραφέα που επιδιώκει απεγνωσμένα την αυτοπροβολή, αλλά για το σύγγραμμα του Arben Duka, ενός ανθρώπου γνωστού, μια και τυγχάνει να είναι μεταξύ άλλων και ο συγγραφέας του ύμνου της αστυνομίας της χώρας. Και όλα αυτά, για μία ακόμη φορά με την σιωπή –  ανοχή – αδιαφορία (;) του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Στο βιβλίο του Arben Duka,που σημειωτέον φέρει έναν ιδιαίτερα υβριστικό τίτλο, οι Έλληνες παρουσιάζονται ως” καρπαζοεισπράκτορες”, “μπαμπέσηδες”, “χαλέδες”, “π…νας γιοί” και “ανήθικοι”. Ο εθνικός μας ευεργέτης, Ευάγγελος Ζάππας, παρουσιάζεται ως Αλβανός ενώ αναφέρεται επίσης ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται ως την Πρέβεζα. Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται και ως ιστορικός, αναφέρει ότι η ανεξαρτησία της Ελλάδας επήλθε χάρη στους Αλβανούς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο Αrben Duka, πρώην αξιωματικός του αλβανικού στρατού,  είναι ο στιχουργός 3000 τραγουδιών, συγγραφέας 50 ποιητικών συλλογών, έχει τιμηθεί επτά φορές με το πρώτο βραβείο στο εθνικό φεστιβάλ τραγουδιού στην Αλβανία και έχει λάβει αναρίθμητες διακρίσεις.  Ο λόγος που τα αναφέρουμε τα βιογραφικά του στοιχεία είναι πολύ απλά για να δείξουμε ότι δεν είναι ένα σύγγραμμα, ενός παρανοϊκού, σε μία χώρα που βρίσκεται στην άκρη του πουθενά. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, σε μία συνορεύουσα με την Ελλάδα χώρα, με την οποία οι σχέσεις μας έχουν περάσει ιστορικά, διάφορες διακυμάνσεις. O Duka προσφέρει αφιλοκερδώς μελοποιημένους τους υβριστικούς στίχους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, ώστε να μπορέσουν να μεταδίδονται και από τα μέσα ενημέρωσης. Ήδη η εφημερίδα «Ndryshe» έχει αναλάβει το κόστος για να γυριστεί και το σχετικό βιντεοκλίπ.

Ακούει κάποιος από το υπουργείο εξωτερικών; Εμείς τα γράφουμε. Ακούει κάποιος;