Κοιμάσαι καλά, ζεις περισσότερο

Γνωρίζαμε ως τώρα πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα υγείας στους ενήλικες – έλλειψη σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει λιγότερες ώρες ύπνου αλλά και σε κακές συνθήκες όπως θόρυβος στο δωμάτιο, ροχαλητό, παραμιλητό, εφιάλτες, συχνές αφυπνίσεις, έντονη αίσθηση ζέστης/κρύου κτλ.

Οι νέες έρευνες όμως δείχνουν πως η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα και στους εφήβους αυξάνοντας τα ποσοστά καρδιοπάθειας.

Ο κακός ύπνος συνδέεται με υψηλή χοληστερίνη, υψηλή πίεση και παχυσαρκία. Τα άτομα που δεν κοιμούνται καλά το βράδυ, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα καφεϊνούχα αναψυκτικά, γλυκά και καφέ στη διάρκεια της μέρας, καθώς νιώθουν κουρασμένα, ενώ αρκετοί καταφεύγουν σε φάρμακα για να εξασφαλίσουν αδιατάρακτο ύπνο. Έτσι μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο που μακροπρόθεσμα βλάπτει την υγεία τους.

Ο φτωχός ύπνος συνήθως συνδέεται με ελάχιστη σωματική δραστηριότητα και πολλές ώρες οθόνης. Όσοι ασκούνται, κοιμούνται καλύτερα.

Η παρουσία συσκευών στο υπνοδωμάτιο όπως τηλεόραση, υπολογιστής ή video games πρέπει να περιοριστεί – και για τα παιδιά και τους εφήβους με την υπεύθυνη απόφαση των γονέων λένε οι ειδικοί.

Πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας αλλά και στα παιδιά χρόνο ηρεμίας πριν από τον ύπνο ώστε να αποφύγουμε τους εφιάλτες. Ο ύπνος μας πρέπει να ακολουθεί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα και βέβαια να …του αφιερώνουμε χρόνο.

Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων του Καναδά συνιστά 8,5 με 9,5 ώρες ύπνου κάθε νύχτα για τους εφήβους.