Ανησυχητικά τα ευρήματα για την κατάθλιψη στους εφήβους

Άκρως ανησυχητικά είναι τα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, καθώς και η συνεχώς μειούμενη ηλικία έναρξης της, αφού πλήττει ακόμη και παιδιά 12 ετών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ, κλινική ψυχολόγος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους», που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011) το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Όπως επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Μαρία Ζαφειροπούλου, στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει οπωσδήποτε η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων. Η ίδια προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τα παιδιά για το τι συμβαίνει χωρίς όμως να τα οδηγούν στην κατάσταση ή ακόμη και στην απελπισία που νιώθουν οι ίδιοι.

“Ο πανικός δεν βοηθάει. Και το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. Πρέπει να ενημερώνεται με απλά λόγια, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας, ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις και οι ενοχές. Η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού είναι μια καλή αρχή”, υπογραμμίζει.

 

Πηγή: ΑΠΕ