Διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους..

Έξι ώρες διήρκησε η χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, υπουργούς της κυβέρνησης και την τρόικα, η οποία εξετάζει ένα προς ένα τα 89 προαπαιτούμενα και τις 30 διαρθρωτικές αλλαγές με σκοπό να υλοποιηθούν το συντομότερο.Στη χθεσινή διαπραγμάτευση που εστιάστηκε στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών συμμετείχαν τόσο ο Γ. Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αλλά και εκπρόσωποι από τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

“Είμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο υπουργός εργασίας να σημειώσουμε ότι δέχτηκε και την μεγαλύτερη πίεση κατα τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, αφού του ζητήθηκε περαιτέρω κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, με παύση των τριετιών που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ και δραστική μείωση του ποσού των αποζημιώσεων με ή χωρίς προειδοποίηση, καθώς επίσης και μείωση  και του χρόνου αναγγελίας της απόλυσης.  

Σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο, η οποία θα εστιαστεί στο δημοσιονομικό κομμάτι. Μήλον της έριδος είναι εν προκειμένω το ποσό που θα προέλθει απο τις περικοπές. Η κυβέρνηση ζητά το ύψος για τα συγκεκριμένα μέτρα να φτάσει στα 7,8 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα ζητάει 9,2 δισ. ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν

“Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που θα αφορούνστο 2013 9 δισ. από τα 13,5 δισ. των νέων μέτρων του δεύτερου μνημονίου, προσθέτοντας τη χρονιά αυτή επιπλέον 1,5 δισ. μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση, θα εκτινάξουν περαιτέρω την ανεργία και θα ολοκληρώσουν το κατεδαφιστικό έργο στην κοινωνία και την οικονομία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως ακόμα και η περιβόητη επιμήκυνση, στην οποία έχει επενδύσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, ουσιαστικά ακυρώνεται, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων θα έχουν ληφθεί το 2013.

Εν τω μεταξύ, η τρόικα έχει αρχίσει να γράφει την έκθεση για την Ελλάδα, με βάση την οποία, όπως υποστήριξε και η κα. Μέρκελ, θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ.