Κινδυνεύει η Ιερά Μονή Αγίου Λαζάρου στους Αγίους Τόπους

Μεγάλη απογοήτευση και θλίψη επικρατεί   στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ουσιώδης βοήθεια εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Εντός των ορίων της Ιεράς Μονής Αγίου Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας, η οποία βρίσκεται στη πόλη της Βηθανίας γίνεται καταπάτησης ενός τεμαχίου γης.  Εκεί στον τόπον όπου περπάτησε, κάθισε και θαυματούργησε ο ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Η Βηθανία κατοικείται από Άραβες Παλαιστίνιους και μία μεγάλη και εύρωστη οικογένεια ντόπιων Αράβων Μουσουλμάνων, η οποία αδιαφορεί για οποιοσδήποτε νόμο, ανεγείρει παράνομα την τεράστια οικοδομή. Εργάζονται  πυρετωδώς (όλο το βράδυ κυρίως ) για να προλάβουν  την αποπεράτωσή της της 10όροφης οικοδομής… Από το Μάρτιο 2013 που άρχισαν την ανέγερση της παράνομης οικοδομής έχουν ήδη φτάσει στον τρίτο όροφο.

photo 2

Ηγουμένη της Μονής Ευπραξία που βρίσκεται στο μοναστήρι πάνω από 50 χρόνια, όλο το βράδυ στέκεται ακοίμητος φρουρός και προσπαθεί να σώσει μάταια την περιουσία του μοναστηριού. όπως μας έχει αναφέρει η ίδια καλεί την αστυνομία χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Δεν έχουν να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας παρά μόνο πλαστά έγγραφα, σε αντίθεση με τη Μονή η οποία κατέχει παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας και ειδικά τοπογραφικούς  χάρτες από το 1912.

Έγιναν διάφορες προσπάθειες εκ μέρους του δικηγόρου του Πατριαρχείου Σαμίχ Σλέιπυ με την συνεργασία της Παλαιστινιακής Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Επίσης, έγινε προσπάθεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας με την συνεργασία της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στη Κύπρο, παίρνοντας αφορμή τις απειλές για την ζωή των μοναζουσών, οι οποίες ζουν κοινοβιακά  (7 μοναχές εκ των οποίων οι 5 είναι Κυπριακής καταγωγής). Και πάλι όμως τίποτα δεν έγινε… Οι πυροβολισμοί για εκφοβισμό συνεχίζονται…

Όμως  η ανέγερση συνεχίζεται χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια, αφού μέχρι στιγμής η παράνομη οικοδομή βρίσκεται κιόλας στον 3ον όροφο, μη μπορώντας να τους σταματήσει κανείς. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα το ξενοδοχείο προφανώς που κτίζεται θα είναι έτοιμο…

Και διερωτόμαστε γιατί δεν αναλαμβάνει κανείς δραστικά μέτρα για να σταματήσει αυτό το “έκτρωμα” που θα καλύψει την Ιερά Μονή Αγίου Λαζάρου καταπατώντας ιδιοκτησία της Μονής και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των μοναχών;

Τι συμφέροντα άραγε κρύβονται πίσω από όλο αυτό;

photo 3