Δεν παραιτείται ο Δημητριάδης

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Πανίκος Δημητριάδης, σημειώνοντας πως η ΚΤ έπραξε ότι ήταν δυνατόν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια της χρεοκοπίας.

Αναφορικά με την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ήταν πολιτική απόφαση του Eurogroup και πως υπό τις συνθήκες «εκείνο το οποίο έχουμε πάρει ήταν το καλύτερο δυνατόν», σημείωσε. Πρόσθεσε πως διασφαλίστηκε με αυτό τον τρόπο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου από οποιουσδήποτε κίνδυνους που ενδεχομένως να προκύψουν στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθούν μέχρι να επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ωστόσο πως έχουν γίνει 10 χαλαρώσεις των μέτρων αυτών μέχρι σήμερα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την επιθυμία και της Κεντρικής όπως η Τράπεζα Κύπρου εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και διαχείρισης, εξηγώντας πως μπορεί να προηγηθεί η έξοδος από το καθεστώς διαχείρισης με το διορισμό από το νέο ΔΣ εκτελεστικό διευθυντή.

Όσον αφορά το θέμα των σχέσεων Κυβέρνησης και Κεντρικής, ο Διοικητής είπε πως από την πρώτη ημέρα η Κεντρική έδειξε τη διάθεση της να συνεργαστεί πλήρως με την Κυβέρνηση, την προηγούμενη και την τωρινή. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από δικής μας πλευράς, εκείνο που θέλουμε να δούμε όμως, είναι τον πλήρη σεβασμό του θεσμού της ανεξαρτησίας της ΚΤ, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και απορρέει επίσης από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την ΕΕ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η Λαϊκή θα έφθανε στο σημείο που είναι σήμερα, αν από τότε που ο ELA είχε φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα προχωρούσαν μέτρα εξυγίανσης της τράπεζας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το νομοσχέδιο για εξυγίανση πέρασε το Μάρτιο του 2013 και ότι ήταν σε ένα βαθμό έτοιμο από τον Ιανουάριο του 2013 καθώς ξεκίνησε η προετοιμασία του μετά την προκαταρκτική συμφωνία Μνημονίου το Νοέμβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2013 όταν στην Κύπρο βρισκόταν η Τρόικα. «Άρα, εμείς κάναμε όλα εκείνα που μπορούσαμε για να αποφευχθούν τα χειρότερα, τα καταστροφικά σενάρια και η παροχή έκτακτης ρευστότητας, οπωσδήποτε βοήθησε να σταθεροποιηθεί το σύστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Όσον αφορά το μέλλον της οικονομίας, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η ΚΤ θα βοηθήσει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τις τράπεζες για μείωση των καταθετικών επιτοκίων. «Ήδη, βλέπουμε ότι τα επιτόκια τα καταθετικά κινούνται προς τα κάτω, τώρα αναμένουμε ότι και τα δανειστικά επιτόκια θα αρχίσουν να κινούνται προς τα κάτω, και θα ενθαρρύνουμε και θα προτρέψουμε τις τράπεζες να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε.

Σε σχέση με την αναδιάρθρωση των δανείων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η ΚΤ εργάζεται πάνω σε ένα πλαίσιο, ούτως ώστε να δοθεί περισσότερη καθοδήγηση στις Τράπεζες για το πώς θα πρέπει να γίνει. Σημείωσε πως η αναδιάρθρωση δεν πρέπει να γίνει με τη συνέχιση των υπερχρεώσεων που γινόταν στο παρελθόν, κάτι που βοηθούσε να φαίνονται οι τράπεζες επικερδής ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν.

Ερωτηθείς σχετικά με το σενάριο πώλησης χρυσού, ο κ. Δημητριάδης είπε πως υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως αν γίνει θα πρέπει να γίνει μέσα στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Είναι απόφαση της ΚΤ και όχι της Κυβέρνησης, και είναι απόφαση η οποία λαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, σίγουρα υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει δέσμευση της ΚΤ για την πώληση του χρυσού, διότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να παρθεί από το ΔΣ της ΚΤ», είπε.