Καψής: Μια χούφτα εργαζομένων επέβαλε τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο

Τα ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής διότι μια χούφτα εργαζομένων έθετε σε κίνδυνο την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας και γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να πιάσουν δουλειά, ανέφερε μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής.

Λίγη ώρα αφότου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε καταγγείλει καθεστωτικές πρακτικές με την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, ο κ. Καψής απάντησε: «Έχετε ζήσει τη χούντα. Ευτελίζετε τους αγώνες αυτούς κάνοντας τέτοιους παραλληλισμούς. Τα ΜΑΤ μπήκαν διότι αυτό επέβαλε μια χούφτα εργαζομένων που κρατούσαν το κτίριο μολονότι η πλειοψηφία των εργαζομένων ήθελαν να ανοίξει η Δημόσια Τηλεόραση για να εργαστούν».

Όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Καψής, «αν η Δημόσια Τηλεόραση δεν έμπαινε στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής δεν θα καλυπτόταν η Ευρωπαϊκή Προεδρία» γι΄ αυτό και από τον Σεπτέμβριο είχε ζητήσει να παρέμβει ο εισαγγελέας διότι «έχουμε καθυστερήσει αρκετά ήδη».

«Το στοίχημα είναι η ΝΕΡΙΤ. Είναι στοίχημα οικονομικό, ότι πρέπει το ίδιο και καλύτερο προϊόν να βγαίνει με μικρότερο κόστος. Η ΕΡΤ ήταν το αποκούμπι κάθε παραπονεμένου. Ε, αυτό θα σταματήσει πλέον. Γι΄ αυτό και βάλαμε τις συμβάσεις έργου», είπε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επέμεινε δε ότι η ΝΕΡΙΤ είναι και στοίχημα πολιτικό «να κόψουμε τους δεσμούς με την κυβέρνηση και τα κόμματα».

Αναφέρθηκε επίσης και στις προσλήψεις που έγιναν μέχρι σήμερα: «Δεν έγινε κανένα ρουσφέτι στις προσλήψεις, ήταν άδικες γιατί ήταν με κοινωνικά κριτήρια, αλλά δεν έγινε ούτε ένα ρουσφέτι στις προσλήψεις και έχουν μείνει έξω άξιοι συνάδελφοι αλλά ρουσφέτι δεν έγινε. Και αυτό με το νέο νόμο είναι το μεγάλο στοίχημα. Να διασφαλιστεί ότι η Δημόσια Τηλεόραση θα είναι ανεξάρτητη».

Ο κ. Καψής στράφηκε και κατά της ΠΟΣΠΕΡΤ λέγοντας ότι «δεν ήθελε να προστατέψει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ήθελε να δημιουργήσει μια πολιτική ιστορία. Το ίδιο έγινε και με την ΕΣΗΕΑ». Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΣΗΕΑ δεν πήγε ποτέ να διαπραγματευτεί για τους δημοσιογράφους αν και έβγαζε ανακοινώσεις ότι δεν καλύπτονταν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, πράγμα που διαψεύσθηκε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Για όσους χαρακτηρίζουν μόρφωμα τη Δημόσια Τηλεόραση, ο υφυπουργός απάντησε: «Οι 600 άνθρωποι που δουλεύουν εκεί πέρα είναι ένα μόρφωμα κατ΄ εσάς. Τι είναι αυτό το μόρφωμα όμως; Ρεπορτάζ για το φεστιβάλ κινηματογράφου που είδατε; Στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αύριο το μαραθώνιο στον οποίο παίρνουν μέρος 30.000 Αθηναίοι ποιος θα τον μεταδώσει; Η Δημόσια Τηλεόραση

. Η Θεία Λειτουργία πάλι από τη Δημόσια Τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή η Δημόσια Τηλεόραση είναι ο αποκλειστικός επικοινωνιακός χορηγός του εθνικού κρατικού, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και αυτήν μποϊκοτάρετε. Και βέβαια λένε δεν έχει καλό πρόγραμμα. Δεν έχει καλό πρόγραμμα διότι δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο αλλά και γιατί διακόπτει το πρόγραμμα της κάθε τόσο και δεν έχει σταθερότητα για να δείξει την ομιλία του κ. Τσίπρα, την ομιλία του κ. Κουτσούμπα, την ομιλία του κ. Καμμένου, του κ. Κουβέλη, του κ. Βενιζέλου. Αυτά τα κάνει η Δημόσια Τηλεόραση την οποία εσείς έχετε βάλει στο στόχαστρο».

Ο υφυπουργός σχολίασε και τη φράση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ «ψυχή βαθιά» μετά την είσοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο και προτού εκείνος σταματήσει να εκφωνεί. «Κατανοώ τη στιγμή για τον συνάδελφο. Αλλά νομίζω δεν υπάρχει κανείς από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων που να θεώρησε ότι πάμε σε εμφύλιο για την ΕΡΤ και να δώσει την ευχή που δίνανε στον εμφύλιο. Έχω την αίσθηση ότι εκείνη τη στιγμή ο συνάδελφος δημοσιογράφος νόμιζε ότι έκανε τη μεγάλη επανάσταση».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Καψής εξέφρασε την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παγιδευμένος στη ρητορεία του και κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό που έγινε στο Όστιν του Τέξας».

«Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά άρχισε να μιλάει για πανικό στις τράπεζες, για έκρηξη του πληθωρισμού, για μετανάστευση του κόσμου για διαρροή κεφαλαίων. Δεν μας τα είχε πει αυτά έως τώρα και όταν τα λέγαμε εμείς προεκλογικά, μας κατηγορούσε ότι είμαστε τρομολάγνοι και έμποροι του φόβου. Αυτό κατά μια πλευρά είναι προσγείωση στο ρεαλισμό», είπε ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης παρατηρώντας ότι υπάρχουν δύο παραδοξότητες:

«Η πρώτη είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν τα λες όταν πας στο εξωτερικό. Δεν πας να πεις στο εξωτερικό “παιδιά άμα βγω από το ευρώ θα καταστραφώ”. Διότι τότε βέβαια θα σου απαντήσουν “έλα εδώ να σου πούμε τι θα κάνεις”. Στο εσωτερικό λες ότι μπορεί να κάνω κάποιους συμβιβασμούς διότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ. Στο εξωτερικό κάνεις το σκληρό. Αλλά παραδόξως ο κ. Τσίπρας είναι μαλακός στο εξωτερικό και σκληρός στο εσωτερικό. Νομίζω ότι είναι μια λάθος τακτική».

Ο κ. Καψής επέμεινε στην κριτική του για τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι η ομιλία του στα αγγλικά είναι πολύ διαφορετική από τη μετάφρασή της στα ελληνικά. «Το είδατε; Είναι σα να έχει κάνει παρέμβαση ο κ. Λαφαζάνης. Στα αγγλικά που μιλάει λέει “δεν θα βγούμε από το ευρώ”. Στα ελληνικά λέει “δεν θα βγούμε εθελοντικά από το ευρώ”.

Καταλαβαίνετε ότι είναι δύο τελείως διαφορετικές θέσεις», σχολίασε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Πραγματικά αναρωτιέμαι, έχει μια άλλη ομιλία για το εξωτερικό και μια άλλη ομιλία για τους ιθαγενείς ο κ. Τσίπρας;».