Κατασκοπεία για φαρμακευτικές εταιρείες έκανε γερμανός υπάλληλος του υπ. Υγείας

Εργαζόμενος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας φαίνεται ότι παρέδιδε παράνομα επί δύο χρόνια σημαντικά εμπιστευτικά έγγραφα στο λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών. Η αποκάλυψη εξόργισε τον υπουργό Υγείας Ντάνιελ Μπαρ που δήλωσε ότι η εισαγγελία πρέπει να ρίξει φως το ταχύτερο στην υπόθεση.

Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία ο άνδρας, ήταν υπεύθυνος για τις υποδομές πληροφορικής στο υπουργείο Υγείας και παρέδιδε επιστολές, αναφορές, νομοσχέδια και δεδομένα σε ένα συνεργό του, ανεξάρτητο επαγγελματία που εργάζεται για το λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ανάμεσα στα έγγραφα αυτά ξεχωρίζουν ανταλλαγές επιστολών στο ανώτατο επίπεδο, ορισμένες εκ των οποίων είχαν συνταχθεί από υφυπουργούς, τους ίδιους τους υπουργούς, περιλαμβανομένου του Φίλιπ Ρέσλερ και του διαδόχου του Ντάνιελ Μπαρ,
ή από στενούς τους συνεργάτες, αναφέρει ακόμα η εφημερίδα.

Στόχος ήταν να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις του τομέα για σχέδια νόμου υπό μελέτη ή υπό κατάρτιση και ψήφιση που αφορούν τον φαρμακευτικό κλάδο, ώστε να μπορούν να προετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους έγκαιρα.

Η βιομηχανική κατασκοπεία στο υπουργείο είχε αρχίσει το 2010 και συνεχιζόταν ως φέτος. Τον περασμένο μήνα είχαν γίνει έρευνες και ανακρίσεις στο Βερολίνο και το γειτονικό ομόσπονδο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί
υπολογιστές, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Το υπουργείο είχε εκπλαγεί σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνοντας ότι οι συνομιλητές του στη φαρμακευτική βιομηχανία ήταν καλά πληροφορημένοι για τα προσχέδια νομοσχεδίων παρότι δεν ήταν ακόμα γνωστά ούτε καν στα στελέχη του ίδιου, ακόμα και στους υφυπουργούς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι από τα πιο ισχυρά
στη Γερμανία.