Μέρκελ, Σόιμπλε και Γιούνκερ στην ατζέντα των επαφών Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, για να πάρει μέρος στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Με αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ΄Ανγκελα Μέρκελ, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει οριστεί για την Πέμπτη το πρωί για διάφορα θέματα  “που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση, αλλά και τους κινδύνους  που εμπεριέχει η στάση της Γερμανίας και άλλων χωρών σε σχέση με τα εθνικά κοινοβούλια”.

Έχει προηγηθεί συνεννόηση του κ. Αναστασιάδη με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή ,έτσι ώστε να εγείρει «τα όποια θέματα η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να θιγούν με την ελπίδα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό».

Ως προς τις κινητοποιήσεις πολιτών κατά των επιπτώσεων του μνημονίου, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι τις κατανοεί ,πρόσθεσε όμως ότι “εδώ που φτάσαμε δεν έχουμε  άλλη από την επιλογή είτε να επιλέξουμε χρεοκοπία, με καταστροφικές συνέπειες, είτε, δυστυχώς, να υπογράψουμε την δανειακή σύμβαση έστω κι  αν δεν είναι η τελειότερη σε όρους… Αυτό που μελλοντικά μπορούμε να πράξουμε μέσα από την αξιοπιστία  εφαρμογής του προγράμματος, είναι η επιδίωξη βελτίωσης  κάποιων στρεβλώσεων αλλά, και το πιο σημαντικό, να φροντίσουμε,  το συντομότερο, έξοδο από την κρίση».