Καταθέσεις σε Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν ερευνά το ΣΔΟΕ

Τα στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και διαβιβάστηκαν «αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ», ενώ έχει ζητηθεί από το υπουργείο,  πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων.

Την πληροφορία ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη και Βασίλη Οικονόμου, σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων σε Λιχτεστάϊν και Λουξεμβούργο.

Η έρευνα καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας. Το ΣΔΟΕ, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων .

Τον Μάρτιο του 2010 ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε ζητήσει ενημέρωση για καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτεσταϊν και του Λουξεμβούργου, από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απάντησε ότι είχαν ζητηθεί στοιχεία από το αντίστοιχο υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τα στοιχεία παραλήφθηκαν, είχε πει,  με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε από τις αρμόδιες Γερμανικές Φορολογικές Αρχές και είχαν γίνει οι  ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης.