Ι. Νικολάου: Απόσυρση προτάσεων που κρίνονται απαράδεκτες

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε σήμερα ότι με σοβαρότητα και τεκμηρίωση προετοιμάζεται η απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται, από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας, ως απαράδεκτες.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των μελών της ΟΧΕΝ Λευκωσίας που έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε υπέρτατο στόχο για την επίτευξη του οποίου απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία στο Εθνικό Συμβούλιο με συλλογικό τρόπο.

“Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο το μήνυμα, ότι χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου κατά τρόπο συλλογικό, δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε καμιά θετική έκβαση ή αποτέλεσμα που να ικανοποίει τις εθνικές μας επιδιώξεις”, τόνισε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό, με σοβαρότητα και τεκμηρίωση προετοιμάζεται η απόσυρση των προτάσεων που κρίνονται, από την πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας, ως απαράδεκτες”.

Στην ομιλία του, ο κ. Νικολάου είπε ότι πρέπει “να παραδειγματιστούμε, δηλαδή από τα λάθη της νεφελώδους ιστορίας μας, και να εργαστούμε για τη δημιουργία υποβάθρου ενότητας, που θα μας επιτρέψει να διέλθουμε τις τραγικές συνέπειες της εισβολής, αλλά και τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Μιας οικονομικής κρίσης που θέτει σε άμεσο κίνδυνο, όχι μόνο το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά και τα θεμέλια της οικονομίας μας και της κοινωνικής μας συνοχής. Και κατ’ επέκταση, τον αγώνα μας για εθνική επιβίωση και δικαίωση”.

Όπως είπε, τα Εθνικά μας ζητήματα, απαιτούν συλλογική διαχείριση, πανεθνική κινητοποίηση και εθνική συνεννόηση. “Απαιτούν να αντιληφθούμε ότι τόσο το Κυπριακό όσο και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ζητήματα φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού, και δεν μπορεί παρά να αποτελούν υπόθεση όλων. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι τα εθνικά μας θέματα δεν προσφέρονται ούτε για ακρότητες, ούτε για δημαγωγίες ή άγονες αντιπαραθέσεις ή ανώφελες υποσχέσεις”, συμπλήρωσε.

Για αυτό, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, “με σοβαρότητα και προσήλωση στην αναγκαιότητα για ενότητα και συλλογικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στα πλαίσια των τακτικών τους συναντήσεων, για τις πρόσφατες εξελίξεις μετά το δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη και τις επαφές με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών”.

“Η αλληλοενημέρωση και η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι για εμάς η μόνη επιλογή και ο μοναδικός δρόμος”, είπε.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δηλώνουμε εμφαντικά έτοιμοι να αγωνιστούμε και να εργαστούμε συστηματικά, για να εξέλθουμε από την κρίση το συντομότερο δυνατό.

“Την ίδια ώρα όμως, παραμένουμε πιστοί στην επίτευξη του υπέρτατου μας στόχου για επανένωση της πατρίδας μας. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να συμβιβαζόμαστε με τη στασιμότητα και την κατοχή. Απαλλαγμένοι από τα δεσμά της οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό, στη βάση μιας ολοκληρωμένης και διεκδικητικής στρατηγικής, αξιώνοντας αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που μας αξίζει”, κατέληξε.