Ι. Νικολάου:Θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για την οικονομία

Την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα κατεστημένα και να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους φέρουν ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Είπε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια, για έξοδο την οικονομική κρίση το συντομότερο δυνατόν, έχοντας παράλληλα ως κορυφαία προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού.

Εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας στον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος στην Λάρνακα, όπου τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό έπος του ΄40 και στις θυσίες του κυπριακού λαού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ας αδράξουμε την ευκαιρία που παρέχει η σημερινή επιβεβλημένη εκδήλωση για να σταθούμε με περίσκεψη απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών που περνά η πατρίδα μας και να προσμετρήσουμε τις δικές μας ευθύνες. Την ευθύνη για συνέχιση των προσπαθειών μας με σκοπό την επανένωση της πατρίδας μας, για συμφιλίωση και δημιουργία προϋποθέσεων πραγματικής ειρήνης και ασφάλειας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών», είπε ο Υπουργός.

Απαλλαγμένοι, όπως ανέφερε, «από τα δεσμά της κατοχής, να προοδεύσουμε μέσα στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης, στην οποία ανήκουμε ολοκληρωτικά και χωρίς παλινδρομήσεις».

Ο Κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι «κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και το λαό μας παραμένει η επίτευξη λύσης του εθνικού προβλήματος, μέσα από μια νέα διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ, που θα διασφαλίζει την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που η κατοχική δύναμη, μέσω της εμπλοκής αυτής, θα καθίσταται υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών».

Μια διαδικασία, πρόσθεσε, «που θα είναι καλά προετοιμασμένη και να μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα με την κορυφαία αυτή ευθύνη, είπε, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια, για έξοδο από τα δεινά της οικονομικής κρίσης το συντομότερο δυνατόν.

«Είμαστε έτοιμοι και το έχουμε αποδείξει, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την αποτελεσματική διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και που θα καταλήγουν στον καταλογισμό των οποιωνδήποτε ευθυνών σε οποιονδήποτε και αν αυτές ανήκουν», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε τα αποστήματα και να οδηγήσουμε αυτούς που ευθύνονται για τα δεινά της σημερινής κατάστασης, ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όποιοι και εάν είναι. Όπου και εάν ανήκουν», είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι «μόνο με αυτό το τρόπο θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας, θα προκύψει η εξιλέωση και θα αποκτήσουν νόημα οι οικονομικές θυσίες του δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας».

«Δεν μπορούμε να θεσμοθετήσουμε την ευθιξία. Θέλουμε όμως και μπορούμε να απαιτήσουμε επιτέλους σε αυτό το τόπο, την εμπέδωση της λογοδοσίας και την ανάληψη ευθυνών. Αυτή είναι η προμετωπίδα μας και όσοι δεν την ασπάζονται, είναι δικαίωμα τους να απέχουν», είπε.