Πρόεδρος: Οι Έλληνες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι περήφανοι

Την αποφασιστικότητα, τη θέληση και τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς  να μπει σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα πως “όταν αμφισβητούνται βασικές αρχές, που διέπουν τη μορφή της λύσης, είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι ένας διάλογος για το Κυπριακό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να αποδώσει“.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως θέλουμε πρώτοι την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την απελευθέρωση και την επανένωση.

Σε δηλώσεις του,  μετά τη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στις πρόσφατες επαφές του στις Βρυξέλλες  και ερωτηθείς ποιό  είναι το μήνυμα που έλαβε από αυτές, είπε : «Όλοι κατανοούν ότι αυτό που απαιτείται είναι μια νέα πραγματική δυναμική σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών».

Όπως πρόσθεσε «αυτό που πιστεύω και ελπίζω είναι πως δεν θα επιδιώξουν με κανένα τρόπο την επανάληψη ενός διαλόγου που δεν θα γίνει εν πάση περιπτώσει  απλώς για χάρη των συνομιλιών και για χάρη μιας πρόσκαιρης τάχα επιτυχίας ότι επαναρχίζει ο διάλογος».

«Οταν αμφισβητούνται βασικές αρχές που διέπουν τη μορφή της λύσης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι ένας διάλογος, κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να αποδώσει», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να διευκρινίσει αν οι Ευρωπαίοι κατανοούν τη θέση μας αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «γι’ αυτό μιλώ».

Αναφερόμενος στο μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θεωρεί ότι σήμερα έχουν δικαίωμα οι απανταχού Έλληνες να αισθάνονται περήφανοι.

Είπε ακόμα πως «είναι μια μέρα που δοξάζεται η αρετή της ενότητας και που την ίδια ώρα προκαλεί και ευλόγως τον προβληματισμό του καθενός, για το πώς μέσα από σωστές στρατηγικές, αλλά και τον ορθολογισμό μπορούμε να επιδιώξουμε μέσα από τις ιστορικές καταβολές την απελευθέρωση, την επανένωση, τη δημιουργία συνθηκών, που θα επιτρέψουν σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Κύπρου να ζουν με ειρήνη και προοπτική για προκοπή».