Ισχυρός σεισμός 7,4 ρίχτερ στη Γουατεμάλα

Σε δέκα υπολογίζονται ως αυτή την ώρα οι νεκροί από το σεισμό των 7,4 βαθμών που σημειώθηκε χθες, στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία. Τα θύματα, μεταξύ των
οποίων και ένα 7χρονο κοριτσάκι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια κτιρίων στη δυτική  επαρχία Σαν Μάρκος της Γουατεμάλας, σύμφωνα με τον Σέρχιο Βάσκες, εκπρόσωπο της  πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο σεισμός προκάλεσε  σοβαρό πλήγμα στην επαρχία της Κουετσαλτενάνγκο, δήλωσε ο πρόεδρος της  Γουατεμάλας Ότο Πέρες ενώ στην πρωτεύουσα, εκκενώθηκαν ψηλά κτήρια από το φόβο  των μετασεισμών μετά και τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν πολλά κτίρια.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 42 χιλιομέτρων κάτω  από την επιφάνεια της θάλασσας στην Καραϊβική και έκοψε τηλεφωνικές γραμμές στη  Γουατεμάλα.

Τρία λεπτά αργότερα,  ένας μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε πανικό και εκκενώσεις κτιρίων  στο κεντρικό και νότιο Μεξικό. Το επίκεντρο του μετασεισμού ήταν 15 χιλιόμετρα  νοτιοανατολικά του Ρίο Γκράντε, στη νότια μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα. Και  εκεί δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Το Κέντρο Έγκαιρης  Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι μικρού ύψους σεισμικά  κύματα καταγράφηκαν στις ακτές της Γουατεμάλας και πρόσθεσε πως υπάρχει  κίνδυνος να προκληθούν ζημιές τοπικά, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.